Högtider att uppmärksamma från 10 till 20 september

Gott nytt år – i veckan finns tre nyår att uppmärksamma det Koptiska nyåret – Nayrouz och Enkutatash, det etiopiska nyåret samt kyrkligt nyår för ortodoxa. Sex matrelaterade högtider – till exempel Kebabens dag, Surkålens dag och Messmörets dag – plus tio länders nationaldagar finns också att uppmärksamma. Givetvis finns även ett antal religiösa högtider i kalendern. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras.

Nyårshälsning från Etiopien

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 10 september
– Internationella suicidpreventiva dagen*, (WHO) – I Sverige tar omkring 1500 människor livet av sig varje år, det är fyra varje dag. Det finns en mängd hjälpresurser i samhället. Många vill hjälpa dig som mår psykiskt dåligt. Det finns en rad olika föreningar och organisationer där du kan få hjälp. Klicka här för att läsa om Goda råd om självmord. Ring 112 om du behöver akut vård eller hjälp.
– Världsdagen för teckenspråk*
Nävgrötens dag* – instiftad av Nävgrötsakademien
– Kulturarvsdagen (Sverige) – Varje år andra helgen i september arrangeras evenemanget Kulturarvsdagen. Då äger hundratals aktiviteter rum över hela Sverige där såväl kulturmiljöer som kulturhistoriskt intressanta byggnader och anläggningar står i fokus.
Ganesha Chaturthi – Guden Ganeshas närvaro (hinduer). Ganesha är son till gudarna Shiva och Parvati och är känd som guden med elefanthuvudet. Han symboliserar undanröjandet av hinder och problem och festivalen till hans ära pågår i tio dagar. I hemmen brukar man smycka en färstarkt målad Ganesha statyett berättar Multireligiösa almanackan. Sötsaken Modak är Ganeshas favorit, det vill säga ett måste vid firandet. Här förmedlar vi ett recept på Modak.


Lördag 11 september
Kebabens dag * – Vi förmedlar recept på hemmagjord kebab med två hemmagjorda såser, en röd och en vit. Kebaben anses ha sitt ursprung i Anatolien i Turkiet där det finns en lång tradition av att servera grillat kött tillsammans med bröd. I vårt rekommenderade recept ingår köttfärs av nöt, men detta går naturligtvis att byta ut mot tunt skivat stekt eller grillat kött, varför inte av lamm, som är väldigt vanligt i Turkiet.
Koptiska nyåret – Nayrouz. Koptisk-ortodoxa kyrkans kalender bygger på en uråldrig egyptisk kalender. Tideräkningen utgår från år 284, martyråret, då stora massakrer utfördes på kristna i det romerska riket, berättar Multireligiösa almanackan. Fira med Doro wat är en typisk etiopisk och eritreansk rätt samt injera, ett tunt poröst surdegsbröd.
– Enkutatash, det etiopiska nyåret*. Helgen infaller när den tre månader långa regnperioden är slut. Det etiopiska nyåret firas förutom av etiopier också av rastafarianer världen över eftersom de ser Etiopien som sitt hemland i andlig bemärkelse. I år blir det 2011, berättar Multireligiösa almanackan. Fira som det koptiska nyåret – med grytan Doro wat och injera, ett tunt poröst surdegsbröd .


Söndag 12 september
Kap Verdes nationaldag, firar självständighet från Portugal 1975. Pröva Angelinas Capo verdianska Lillpite-Cachupa.


Måndag 13 september


tisdag 14 september
– Heliga korsets upphöjelse* (ortodox, katolsk). En dag tillägnad korset som var själva instrumentet för frälsningen. Enligt legenden grävdes korset fram på Golgata av Sankta Helena år 326. (Se även 27 september).
– Kyrkligt nyår, det vill säga att kyrkoåret börjar* (ortodoxa). Firas vid tiden då Moses tog emot budtavlorna av Gud på berget Sinai. En dag då ortodoxa kyrkan särskilt betonar människans ansvar gentemot skapelsen (se även 1 september).
– Radha Ashtami (hinduer). Rhada var en av de fåraherdar, gopis, som dyrkade och älskade guden Krishna. Hon har senare fått gudomlig status, särskilt i norra Indien. Krishna och Radhas hängivna kärleksrelation uppfattas som en modell för människans kärleksfulla hängivenhet till gud.


Onsdag 15 september
Denna dag firar följande fem länder i Latinamerika att de blev självständiga från Spanien 1821. Fira dagen med en fiskrätt med latinamerikanska smaker som är enkel att tillaga: ceviche på kolja med tostones.
Costa Ricas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
El Salvadors nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Guatemalas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Honduras nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Nicaraguas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821. Gallo Pinto är Nicaraguas nationalrätt – här är receptet.
Internationella dagen för demokrati. Dåvarande statsminister Olof Palme hjälper Hedvig förklara ordet demokrati 1974 i barnprogrammet Från A till Ö. Se klippet på Öppet arkiv här.


Torsdag 16 september
Mexikos nationaldag*, firas till minne av att självständighetskampen mot Spanien början 1810. Ett förslag att tillreda denna dag är Kyckling enchilada med molesås.
Papua Nya Guineas nationaldag*, firar självständighet från Australien 1975.
– Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet* (FN).
– Jom Kippur – försoningsdagen (judar). Den tionde dagen efter det judiska nyåret Rosh Hashana är Försoningsdagen. Det är årets heligaste dag inom judendomen. Under nyårshelgen ber man gud om förlåtelse för alla fel man begått under året och lovar att försöka bli en bättre människa. Men Gud kan bara förlåta den som själv bett andra om förlåtelse, så på Jom Kippur förväntas ovänner sluta fred. Många judar, även sekulära, går till synagogan för att fasta och be tillsammans. Detta är en dag då man ska sluta fred med ovänner. Baka Challe – det traditionella judiska helgbrödet och gör den berömda Gefillte fisch.


Fredag 17 september


Lördag 18 september
Chiles nationaldag*, firar självständighet från Spanien 1810.
Surkålens dag*. Denna dag kan  bratwurst med sauerkrautsurkålsgryta med korv och fläsk, eller den polska nationalrätten bigos passa bra – här förmedlar vi två recept av bigos: ett snabbare och ett omsorgsfullt .


Söndag 19 september
Saint Kitts och Nevis nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1983.
Messmörets dag* – då kan Renskavsgryta med messmör och kantareller passa bra.
– Brunchens dag, infaller den tredje söndagen i september. Dagen instiftades för att få fler att mötas genom att äta god och inspirerande mat tillsammans. Brunch är ett trendigt sätt att mötas mellan de ordinarie måltiderna och vedertaget inom restaurangvärlden. Dagen uppmärksammas för att få fler att även bjuda på brunch hemma tillsammans med familj, släkt och vänner, det är ett trevligt sätt att umgås och att äta, gott och länge. Brunchens dag är instiftad av Orkla Foods. Varför inte bjuda på en klassisk söndagsrätt i modern tappning – dillkött med grönsaker.


Måndag 20 september
– Bålens dag* – bål är en lättare, spritsig, ofta frukt- och alkoholbaserad dryckesblandning. Här finns bålrecept på Icas sida och här tipsar Allt om mat om recept. Här berättar DN hur du gör din egen bål.
– Internationella dövveckan (7 dagar). Dagen infaller sista veckan i september. Under veckan sker flera aktiviteter runt om i världen till exempel demonstrationer, debatter, kampanjer, utställningar och möten. Syftet är att öka medvetenheten om döva och skapa uppmärksamhet om dövas rättigheter. Alla intresserade uppmanas att delta och engagera sig. Läs mer på Sveriges dövas riksförbunds hemsida här  eller på World Federation of the deaf:s hemsida här
Chuseok, tacksägelsefest i Korea. Chuseok är en viktig familjehögtid i Korea och precis som vid alla familjehelger i världen är maten viktig. Ett måste är den halvmåneformade och tallbarrsdoftande riskakan songpyeon. Den har oftast söt fyllning och görs i massor av färger som rosa, grönt eller gult, berättar den Mångkulturella almanackan. Här förmedlar vi recept på Tteok eller dduk – Koreanska riskakor.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *