Högtider att uppmärksamma från 25 juni till 5 juli

I morgon är det midsommarafton. I måndags, den 21 juni, var det sommarsolståndet på norra halvklotet och vintersolstånd på det södra. Här i Norden har midsommar firats sedan urminnes tider. I nästan alla kulturer och på alla kontinenter hittar vi högtider kring solstånden. De närmsta tio dagarna finns även hela 16 länders nationaldagar att uppmärksamma. Till nio av dagarna förmedlar vi recept. Tre matrelaterade dagar finns också i kalendern. Vi skulle gärna förmedla ett recept till chokladpudding som har sin dag den 26 juni. Har någon ett favoritrecept att dela med sig…? Skicka det gärna till oss på info@kultursmakarna.se, så publicerar vi! Andra chokladrecept hittar du här.
Nu tar Kultursmakarnas nyhetsbrev sommarlov – men framåt slutet av augusti är det tillbaka. Vi fortsätter förstås att publicera artiklar och recept då och då under sommaren. Här kommer först några tips om somt som stundar närmast och i ”Vår kalender” hittar du högtider att uppmärksamma hela sommaren lång.

Rosor hör sommaren till. Fredag, den 2 juli, är det rosens dag. Uppmärksamma dagen med Youghurtmousse med rosenbladsmarmelad, eller Rosenbladsmarmelad. Foto: Caroline Maino.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 25 juni
Kroatiens nationaldag* – firar självständighet från Jugoslavien 1991. I Kroatien är lunchen dagens huvudmåltid. Här är ett recept på soppa till förrätt.
Sloveniens nationaldag* – firar självständighet från Jugoslavien 1991. Till efterrätt kan vi rekommendera en dessertpannkaka med keso från Slovenien.
Moçambiques nationaldag* – firar självständighet från Portugal 1975.
– Midsommarafton – Sedan urminnes tider firar vi sommarsolståndet – årets längsta dag och en natt så kort att den knappt märks. Läs om hur midsommar firas i Leksand. Här kommer ett par tips på maträtter med ursprung i Dalarna: Knäckepizza på Leksandsbröd och Änglapaj. Andra tips är att fira med sill, jordgubbar – en pavlova med jordgubbar till exempel och dans runt majstången, och varför inte genom att satsa på midsommar Latino som numera firas på många håll i Sverige. På Järvafältet i Stockholm är det ofta en stor folkfest, berättar Mångkulturella almanackan.


Lördag 26 juni
Madagaskars nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960. Fira dagen med en exotisk fruktsallad.
– Internationell solidaritetsdag för tortyroffer (FN)
– Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika (FN)
– Chokladpuddingens dag*
– Midsommardagen (Sverige)


Söndag 27 juni
Djiboutis nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1977. Skoudehkaris är landets nationalrätt.
Mors dag i Kurdistan (firar sista söndagen i juni)
– Alla helgons dag (ortodoxa).  Inom de ortodoxa kyrkorna sker firandet inte på hösten utan första söndagen efter pingst.


Måndag 28 juni


Tisdag 29 juni
Allmän namnsdag i Grekland*. För greker är namnsdagen en viktig dag att fira, mycket viktigare än till exempel födelsedagen. Eftersom namnsdagarna är så viktiga, finns det en särskild dag på året då de, vars namn inte finns med i almanackan, får fira namnsdag. Det är den 29 juni, då också apostlarna Petros och Pavlos har namnsdag. Är det en varm sommardag kan dessa feta och vattenmelon-torn passa till småplock för den som vill fira den allmänna namnsdagen.
– Heliga apostlarnas Petrus och Paulus dag (katolsk, ortodox). ”Apostlafurstarna” Petrus och Paulus betydelse för den kristna kyrkan omvittnas redan i Nya Testamentet. Petrus utnämndes av Jesus till den ”klippa” som kyrkan ska vila på. Båda apostlarna led martyrdöden i Rom under kejsar Nero.
Vatikanstatens nationaldag.


Onsdag 30 juni
Demokratiska republiken Kongos nationaldag. Laga Tilapia med bitekuteku och matbanan dagen till ära.
Pilsnerkorvens dag. Denna dag är instiftad av Bullens pilsnerkorv. Kommersiellt så det smaskar alltså. Men även kult.


Torsdag 1 juli
Brittiska Jungfruöarnas nationaldag*
Burundis nationaldag* – firar självständighet från Belgien 1962
Kanadas nationaldag* – firar skapandet av den kanadensiska konfederationen 1867. Kanadensiska pannkakor med lönnsirap kan anses som en av landets nationalrätter.
Rwandas nationaldag* – firar självständighet från Belgien 1962
Somalias nationaldag* – firas till minne av den dag Somalia blev självständigt från Storbritannien och Italien och enat 1960.


Fredag 2 juli
– Rosens dag* – varför inte göra något gott av rosor? Här förmedlar vi ett – eller egentligen två – recept från matskribent och författare Aglaia Kremezi. Det ena är Youghurtmousse med rosenbladsmarmelad, det andra är just Rosenbladsmarmelad.


Lördag 3 juli
Belarus nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991. Nationalrätten i Belarus heter Draniki, raggmunk, som om man vill, kan innehålla köttfärs. Här finns ett sådant recept. Läs Inessa Korshuns berättelse om hur självständigheten firas i Belarus.

 

Söndag 4 juli
USA:s nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1776. Här är vår gästbloggare Diana Ljungaeus recept för en lyckad amerikansk grillfest: Vattenmelonsallad, Grillade majskolvar, Majsbröd, Margarita, Grillmarinad, Amerikansk äppelpaj.
– Tirgan. Persisk midsommar som firas till vattnets ära. Tirganfestivalen firas årligen på Huvudstafältet i Solna i Stockholm – läs mer på festivalens sida. Osäkert om festivalen arrangeras 2021 på grund av coronapandemin.


Måndag 5 juli
Venezuelas nationaldag* – firar självständighet från Spanien 1811.
Kap Verdes självständighetsdag*, firar självständighet från Portugal 1975. Pröva Angelinas Capo verdianska Lillpite-Cachupa.
– Isle of Man firar Tynwald Day. Dagen räknas som öns nationaldag.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *