Jultomten kommer redan 6 december till tyska barn

I Tyskland ställer barnen ut sina stövlar utanför dörren eller på fönsterblecket på kvällen den 5 december. Om de är putsade och fina kan det mycket väl hända att det ligger godsaker och små presenter i dem nästa morgon. Då är det Nikolaus – förlagan till jultomten – som varit där. Denna tjuvstart har dock inte med tidsbrist på julafton att göra – Nikolaus hade magiska krafter och kunde vara på flera platser samtidigt.

Stövlar fyllda av Nikolaus

Stövlar fyllda av Nikolaus

Nikolaus från Myra föddes omkring år 280 i Patarra, en liten by i nuvarande Turkiet. Han prästvigdes i Myra som var en antik grekisk stad i Lykien som på den tiden var landets huvudstad. I dag heter staden Kale och ligger i den turskiska provinsen Antalya.

Nikolaus flyttade till Jerusalem för att bli eremit, men återvände till Myra och blev biskop. Han är en av de första som helgonförklarades utan att ha varit martyr.

Biskop Nikolaus målad av Gheorghe Tattares

Biskop Nikolaus målad av Gheorghe Tattares

Nikolaus är ett av de populäraste helgonen inom katolicismen och är även populär inom de anglikanska och protestantiska kyrkorna. Han är skyddshelgon bland annat för barn, sjömän, fiskare, köpmän, falskeligen anklagade personer, prostituerade, ångerfulla tjuvar och apotekare, samt bågskyttar och pantbanker.

Alla pratade om honom som den givmilde – en givare som gav utan att vilja ha något tillbaka. Hela sitt arv skänkte han till de fattiga. Legender berättar att han som biskop i Myra räddade sjömän vars fartyg kantrat från att drunkna. Tre män som felaktigt dömts till döden räddades av biskop Nikolaus genom att han tog svärdet från bödeln. I en stor hungersnöd i Myra kunde biskopen rädda folket genom sina böner. En annan legend handlar om hur en girig värdshusvärd mördat tre pojkar, som han lade i ett träkar för att salta in dem. Men när Nikolaus genom en ängel hört talas om brottet, återuppväckte han genom sina böner pojkarna till livet.

Biskop Nikolaus på en rysk ikon av Aleksa Petrov från 1294. Foto från Wikipedia

Biskop Nikolaus på en rysk ikon av Aleksa Petrov från 1294.
Foto från Wikipedia

När han under tre nätter kastade in tre väskor med guld till en skuldsatt fader så att hans tre döttrar skulle slippa prostituera sig för att rädda familjen från fattigdom grundades legenden om jultomten.

Nikolaus lär enligt legenderna ha utfört många mirakel. Det sägs att han kunde vara på flera platser samtidigt – där har vi en förklaring till att jultomten kan dela ut julklappar till alla barn runtom på jordklotet i stort sett samtidigt, eller i alla fall inom loppet av något dygn.

Jultomte på hembesök Foto: Caroline Maino

Jultomte på hembesök
Foto: Caroline Maino

 

Hur kom det sig då att Nikolaus blev vår tids jultomte?
– Under reformationen var legenden om honom alltför omtyckt av folket för att protestanterna skulle våga ändra på hans katolska helgonskap, det enda de kunde göra var att förknippa Nikolaus med jul och julklappar istället för med den katolska tron, svarar Goetheinstitutet.

Exakt när han dog, liksom exakt när han föddes, är inte känt. Det finns uppgifter som säger att Nikolaus dog den 6 december och att året var 343. Han blev alltså ungefär 65 eller 70 år gammal. Nu firas han den 6 december på många håll.

Traditionellt klädd Nikolaus i byn Jexhof i Oberbayern. Foto från Wikipedia

Traditionellt klädd Nikolaus i byn Jexhof i Oberbayern.
Foto från Wikipedia

Nikolausdagen är inte helgdag i de flesta länder. Dagen är dock arbetsfri i Spanien som ratificerade sin författning den dagen 1978, liksom i Finland som förklarade sig självständigt den dagen 1917. Sedan dess är den 6 december Finlands nationaldag. I Luxemburg har barnen som går i för- och grundskolan ledigt.
Lebkuchen, tyska pepparkakor och tillika våra pepparkakors föregångare, är populära runt jul. Här förmedlar vi ett klassiskt recept på mjuka lebkuchen från den tyska sajten Lebkuchen.
Källor:
http://blog.goethe.de/AllesAutobahn/archives/36-Nikolaus-jultomtens-foerebild.html
http://www.nikolaus.nl/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Nikolaus_(helgon)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Myra_(stad)
http://de.wikipedia.org/wiki/Nikolaus_von_Myra

3 comments for “Jultomten kommer redan 6 december till tyska barn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *