Geografins makt

Tim Marshall, journalist och författare till Geografins makt framför ”The Churchill Globe”*

Hur kommer det sig att Indien och Kina aldrig utkämpat krig mot varandra? Svaret är att de skyddas av världens högsta bergskedja, Himalaya. Tim Marshall har skrivit en bok om geografins betydelse för hur nationer skapats och deras möjlighet att bevara sin integritet, det vill säga förutsättningar att undvika intrång geografiskt, religiöst och kulturellt. 

Tim Marshall är en brittisk journalist och författare med stor erfarenhet av internationell politik. I ”Geografins makt” visar han vilken betydelse markförhållandena har haft i världshistorien och spelar än i dag. Han utgår i boken från tio kartor som förklarar världen. 

Geografins makt av Tim Marshall

Geopolitik handlar om hur relationer mellan länder kan förklaras med geografiska faktorer. En fråga om historiesyn, naturligtvis. Men kultur och religion får träda i bakgrunden när Tim Marshall gör sin analys av det internationella läget. I fokus står geografiska faktorer som berg, sjöar, dalar och kustlinjer.

Här får vi till exempel veta varför Tibet är så viktigt för Kina. Tibet står för en väldigt stor del av vattenförsörjningen till Kina och en konflikt som placerar landets vattentillgångar i händerna på en fiende vill Kina till varje pris undvika. Därför kommer inte Kina att släppa Tibet, oavsett vad det internationella samfundet säger om mänskliga rättigheter och förtryck av minoriteter.

Dagsaktuella frågor och historiska tillbakablickar varvas med intressanta och viktiga analyser. För den som vill bilda sig en uppfattning om varför det ser ut som det gör i dag, på en global nivå, är den här boken ett måste.

* The Churchill Globe är världens största handgjorda jordglob, designad av Weber Costello och visad för  Winston Churchill och Franklin Delano Roosevelt av George Marshall, den amerikanska arméns stabschef under Andra världskriget.[1][18]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *