Matbananer i Ugandas nationalrätt matoke

Uganda – som ligger i östra Afrika – har nationaldag den 9 oktober. Grön matbanan ingår i landets nationalrätt matoke.

Det ugandiska köket består ofta av mjuka rotfrukter, kött- eller bönsås. Det ugandiska köket har – liksom i många länder världen över – influenser från många håll, bland annat engelska, arabiska och asiatiska, särskilt indiska. De flesta stamfolken har sina egna speciella rätter eller delikatesser. I många rätter ingår olika grönsaker, potatis, yams, bananer och andra tropiska frukter. Som kött används kyckling, fläsk, nöt, get och fårkött, samt viltkött och fisk.

Ångkokta gröna bananer, som kallas matoke, ingår i många maträtter. Matbananer är en stapelföda i Afrika, liksom i Asien och Latinamerika. Ofta äts den innan den blir helt mogen och kokas eller rostas. Den kan också malas till mjöl. Skillnaden mellan matbanan och vanlig banan är att matbananen har fastare fruktkött och är mindre söt. Liksom alla sorters bananer växer de hela året runt, vilket gör att de är en pålitlig året-runtföda.

Grön matbanan till matoke

Receptet vi förmedlar är har vi hittat på sajten whats4eats

Ingredienser för 4 till 6 portioner:
6-8 gröna matbananer – skalade och tärnade
juice av 1 citron
2 – 3 matskedar olja
1 lök, hackad
1 paprika, hackad
3-4 vitlöksklyftor, skivade
3-4 chilipeppar, finhackad
1 matsked mald koriander
400-500 gram grytbitar av nöt (valfritt), skurna i kuber
4 dl hackade tomater
4 dl vatten eller köttbuljong
Salt – efter smak

Gör så här:
Hacka och skär alla ingredienser. Blanda kuberna av matbanan med citronsaften och ställ åt sidan.
Värm oljan i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt lök och paprika och fräs tills löken är mjuk och genomskinlig, cirka 3 eller 4 minuter. Tillsätt vitlök, chilipeppar och koriander och fräs i ytterligare någon minut eller så.
Rör i nötköttet och tomaterna och koka i ytterligare 2 eller 3 minuter.
Tillsätt köttbuljong eller vatten och krydda med salt. Koka upp, minska sedan värmen till medelhög, täck och låt sjuda i cirka 20 minuter.
Rör i matbananen och låt sjuda i ytterligare 30 till 40 minuter, eller tills nötköttet är genomkokt och matbananerna är mjuka. Smaka av med kryddor och salt och servera varmt.

Matoke, Ugandas nationalrätt.
Foto: Krugen

Varianter av matoke
Kött: Prova get, lamm eller kyckling istället för nötkött. Bryn köttet i oljan först för en kraftigare smak, lägg sedan på lök och paprika. Du kan också använda nötkött.
Torkad fisk: Autentisk matoke innehåller ofta torkad rökt fisk. Ta en bit torkad fisk, vanligtvis havskatt, och dra det tills det är mört. Ta bort ben och skinn från fisken. Rör ner i grytan tillsammans med nötköttet och tomaterna.
Vegetarisk matoke: Matoke är lika gott som vegetarisk måltid. Avlägsna bara nötköttet och använd vatten eller vegetabilisk buljong.
Jordnötsmatad matoke: Rör i 1 till 2 dl jordnötssmör eller finhackade jordnötter under de sista fem minuterna av tillagningen.

Källor:
https://www.foodetc.se/uganda.php
http://www.whats4eats.com/soups/matoke-recipe
https://en.wikipedia.org/wiki/Ugandan_cuisine

2 comments for “Matbananer i Ugandas nationalrätt matoke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *