Äggets dag borde vara hönans

Nu är det dags att fira Äggets dag. Det är ett bra livsmedel som mättar, innehåller nyttigheter och som passar i många rätter. Hyllningarna denna dag skulle dock egentligen gå till den som gör allt jobbet. Ett sätt att fira hönan är att se till att hon mår bra och få leva så naturligt som möjligt. 

Äggets dag eller World Egg Day infaller alltid den andra fredagen i oktober. Dagen instiftades 1996 och 10590firas i många länder runt om i världen. Hittills har dagen inte fått så stor uppmärksamhet i Sverige. Branschorganisationen Svenska Ägg har på olika sätt försökt lansera dagen. I andra länder har man bland annat äggfestivaler, konstutställningar och recepttävlingar.

I Sverige äter vi  cirka 200 ägg per person och år, då ingår även ägg i färdiga produkter i siffrorna. Snittet i EU ligger på 211 ägg. Fransmännen och spanjorerna är storätarna i Europa, de smäller i sig 250 ägg per person och år.

Ägg är ett näringsrikt livsmedel som kan varieras i det oändliga. Det innehåller fullvärdigt protein och i princip alla vitaminer utom C. Dessutom innehåller ägget viktiga mineraler. Under den mörka årstiden är det ett naturligt sätt att få i sig D-vitamin. Ägg kan kokas, stekas och pocheras. Den utgör också grunden till omeletter. Till frukost kan du äta löskokta och hårdkokta ägg, äggröra och stekta ägg. Det här är bara några exempel på allt du kan göra av ägg.

Det recept vi har valt att slå ett slag för den här dagen är Bohuslänsk äggost. Enligt traditionen tillhörde denna maträtt kalasmaten eller förningsrätterna. Förr i tiden vid stora högtider kom släkt och vänner dagen innan och lämnade förning. Äggosten serverades då som en mellanrätt eller som pålägg och lämpliga tillbehör ansågs vara ansjovis och sill. Läs mer på Äggost.

250px-Free-range-hensEn sådan dag som denna kan det tyckas som det är någon som kommer i skymundan. Ingen hyllar den som faktiskt gör allt jobbet. Därför vill vi passa på att även fira hönan och slå ett slag för att hon ska ha det bra. Hurra, hurra för dig! Alla höns får inte leva ett naturligt och bra liv. Ett sätt att med säkerhet veta att just ditt ägg producerat på ett bra sätt är att köpa ekologiska ägg. På den här sidan kan du läsa mer om ekologiska ägg.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *