Tysklands enande firas 3 oktober

Tyska enhetsdagen firas varje år den 3 oktober med ceremoni och en medborgarfest tyska: ”Bürgerfest” i huvudstaden i den tyska delstat som just då innehar ordförandeskapet i Tysklands förbundsråd. Sedan flera år, anordnas denna dag en rad evenemang såsom konserter vid Brandenburger Tor och 17 juni-gatan i Berlin. Moskéföreningar bjuder sedan 1997 in till öppna hus i moskéer för att markera det självklara i att muslimer är en del av det tyska samhället.

Det första frimärket för det förenade Tyskland

Det första frimärket för det förenade Tyskland

Tyskland har ingen uttalad eller fastlagd nationalrätt. Det finns många skillnader mellan de olika delarna i landet. Sydtyska rätter kan inte jämföras med nordtyska, rätter från Rhenlandet inte med det östtyska köket. Det är därför bättre att tala om regionala rätter. Denna rätt kommer från min mammas hemtrakter Rheinland Pfalz. Sauerbraten är en genuint tysk specialitet. Braten betyder stek. Den marinerar i en syrlig marinad, därav namnet. Köttet ska ligga i sin marinad i en vecka.

Här förmedlar vi recept på Sauerbraten med knödel och rödkål från sajten chefkoch.de. Planera och börja laga rätten i god tid innan den ska ätas. Köttet ska marinera i flera dagar och rödkålen ska också marinera i tolv timmar.

Tyskland firar den 3 oktober att landet formellt enades igen den dagen 1990 efter att ha varit delat i Öst- respektive Västtyskland sedan Andra världskriget. Dagen är nationell helgdag.

Västtyskland är blått och Östtyskland rött

Västtyskland är blått och Östtyskland rött

Efter Andra världskriget delades Tyskland i en östdel, som kontrollerades av Sovjetunionen, och en västdel som stod under de allierades, USA:s, Storbritanniens och Frankrikes, kontroll. Huvudstaden Berlin delades också och i decennier styrdes Västtyskland från Bonn. Muren var den mest påtagliga delen av järnridån och var en stark symbol för Europas delning under det kalla kriget.

Mellan 1949 och 1961 flydde 2,7 miljoner människor över gränsen från Öst- till Västberlin. För att hindra flyktingströmmen stängdes i augusti 1961 sektorgränsen i Berlin och några få dagar senare började Berlinmuren byggas. Öst och väst delades på så vis från varandra genom en mur och oändligt mycket taggtråd. Myndigheterna ville hindra människor från Östtyskland, DDR, att ta sig till väst. Det var svåra tider för människor som bodde I DDR. De var inspärrade, helt enkelt. Familj, vänner och bekanta skildes åt av muren och många sågs aldrig mer.

Muren i Berlin Foto från Wikipedia

Muren i Berlin
Foto från Wikipedia

Endast omkring 5 000 personer lyckades rymma till väst efter 1961, och av dessa var 574 gränsvakter. Aktuella siffror för antalet dödsoffer vid flyktförsök över muren varierar mellan 136 och 206 beroende på källor.

Gränsland mellan Öst- och Västtyskland. Foto från Wikipedia

Gränsland mellan Öst- och Västtyskland.
Foto från Wikipedia

Men inte endast i Berlin var gränsen mellan länderna stängd och hårt bevakad. Längs hela gränsen mellan DDR och Västtyskland fanns ett minerat område, med staket och ståltråd. Soldater med hundar patrullerade och vaktade.

Efter 28 år, på natten mellan den 9 och 10 november 1989 föll muren. Men ännu var människorna hårt kontrollerade och hade inte fullständig frihet att resa vart de ville. Den 22 december samma år öppnades Brandenburger Tor i Berlin. Den 1 juli året därpå, 1990, trädde en monetär union i kraft och den 3 oktober det året kunde dagen för det tyska enandet firas för första gången.

Flaggan hissas när Tyskland återförenas. Foto från Wikipedia

Flaggan hissas när Tyskland återförenas.
Foto från Wikipedia

Efter att det gamla Östtyskland införlivats i Förbundsrepubliken Tyskland och de båda länderna återförenats blev Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt och Thüringen samt Berlin i sin helhet, de nya länderna i Förbundsrepubliken Tyskland.

 

 

 

Trabanter passerar Checkpoint Charlie i Berlin från öst till väst 1989. Foto från Wikipedia

Trabanter passerar Checkpoint Charlie i Berlin från öst till väst 1989.
Foto från Wikipedia

Källor:
http://www.sueddeutsche.de/politik/nationalfeiertag-oktober-tag-ohne-pathos-1.1485439
http://www.feiern-online.de/feiern-online/inhalt-feiertage/deutsche-einheit.htm
http://de.wikipedia.org/wiki/Tag_der_Deutschen_Einheit
http://www.tag-der-deutschen-einheit.org/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Berlinmuren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *