Brynzové halušky är Slovakiens nationalrätt

Slovakiens nationalrätt är brynzové halušky – det är potatisklimpar som liknar gnocchi med fårostsås.
Den kan passa när landet ett av Europas yngsta  firar nationaldag den 1 september. Traditionell slovakisk matkultur innehåller framför allt fläskkött, kyckling, även anka, gås och kalkon liksom mjöl, potatis, kål och mjölkprodukter. Även viltkött är mycket vanligt eftersom över 40 procent av landet består av skog.

Slovakiens nationalrätt Bryndzové halušky,. Foto: Gregory Finster

Slovakiens nationalrätt Bryndzové halušky,.
Foto: Gregory Finster

Matkulturen i Slovakien är ganska närbesläktad med den ungerska, tjeckiska och österrikiska. De största influenserna kommer från Böhmen i Tjeckien och Ungern. Gulaschgryta är ett exempel på de ungerska influenserna. I de östra delarna av landet finns även influenser från Ukraina och Polen.

Grunden till receptet på Brynzové halušky (gnocchi i fårostsås) hittade vi i DN och fick även god hjälp av Wikipedias kokbok. Ingredienserna som gör denna rätt så speciell är fårosten. Den har en något skarpare smak än många icke smaksatta getostar. Rätten består till största delen av  potatis, eftersom degen till gnocchin till största delen är gjord av rå potatis. Halušky betyder just potatisklimp . Den andra delen av ordet, bryndza, betyder fårost.  Potatis är en av de viktigaste basvarorna i den slovakiska matkulturen.

Ingredienser för 4 portioner
3-4 potatisar
1 ägg
4-5 matskedar mjöl
salt
250 g mjuk fårost
150 g bacon
Gör så här:
1. Skala och riv den råa potatisen fint.
2. Tillsätt ägg, mjöl och en tesked salt. Blanda till en deg som inte är för fast och inte för lös. Mängden mjöl kan varieras eller vatten tillsättas för att ge degen rätt konsistens.
3. Koka upp vatten med 2 matskedar salt.
4. Forma degen till små cylindriska bitar på cirka 3 cm. Droppa, med hjälp av en tesked, bitarna i det kokande vattnet. När gnocchin flyter upp till ytan är den klar.  Ta upp den med en hålslev och lägg dem på ett varmt fat.
5. Fördela små bitar av fårosten på den varma gnocchin så att den smälter.
6. Klipp eller hacka bacon och stek så att den är klar när gnocchin är färdig. Strö baconbitarna över fårosten. Många föredrar att blanda ost och bacon och sedan hälla såsen över potatisknytena.
7. Servera rätten riktigt varm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *