Den vita dryckens dag

Den 1 juni, är det mjölkens dag. Det firas för att lyfta fram att den är viktig för vår folkhälsa. Enligt mjölkproducenterna innehåller mjölk många viktiga näringsämnen. Det finns dock kritiker till mjölkkonsumtion och kanske har den inte längre sin självklara hälsoplats.

DSCN0827

Mjölkens dag instiftades av FN-organet FAO år 2000. Den firas varje år över hela världen för att uppmärksamma livsmedlets viktiga roll för folkhälsan.  Enligt fakta från mjölkproducenterna innehåller mjölken många näringsämnen som kroppen behöver. Framförallt är mjölk rikt på protein, kalcium och vitamin B12. Dessutom innehåller den andra viktiga ämnen som folat (folsyra) och jod. En halv liter mager mjölk per dag gäller därför alla, från två år och uppåt, enligt fakta från just producenterna. De lyfter också fram att den är en enastående ingrediens och råvara i vår matlagning.

Men det finns också de som är kritiska till mjölk och menar att det inte alls är så nyttigt. Det finns även rapporter som visar att överdriven mjölkkonsumtion kan orsaka prostatacancer. Men också andra andra studier som visar att mjölk minskar risken för typ 2-diabetes. 

DSCN0379

Det innebär kanske att mjölken inte längre har den självklara ställning som den har haft tidigare. Oavsett detta så är det mjölkens dag i dag och på vissa ställen firas det med koutsläpp!

 

 

 

Smarrig smoothie – eller mjölkdrink – är bra till mellis, när man vill ha något gott och nyttigt eller vill fira mjölkens dag 1 juni. Det finns säkert hur många smoothierecept som helst. Här är ett vi tycker om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *