Oil down – Grenadas nationalrätt

Grenada kallas ofta för Spice of the Caribbean, Karibiens krydda, och det är ett lämpligt epitet på denna paradisö med höga berg, djupa dalar, floder, vattenfall och kratersjöar. I de lummiga skogarna på ön växer bland annat muskotträd, kanelträd och kakaoträd. Nationalrätten heter oil down och är en enkel, läcker och robust gryta.

Grenada

Grenada

Matkulturen i Grenada speglar dess kulturella mångfald, en blandning av brittiska, afrikanska, västindiska och franska influenser.  Bröd, ris, ärtor, grönsaker och frukter är en viktig del av Grenadas matkultur. Många dricker till frukost inhemsk kakao. Till lunch äter man ofta till exempel saltad fisk. Fisk och kyckling är billigt, nötkött är mindre vanligt.

Att Grenada är en ö gör att havet spelar en stor roll i köket. Många sorters fiskar äts, såväl som olika snäckor från havet och rommen från sjöborren, som utgör den kända grenadiska kaviarn. Viktiga kryddor är bland andra muskot, kanel, vanilj, lagerblad och ingefära. Ris och potatis är huvudsakliga tillbehör till maten. Även indiska influenser märks som dhal puri, rotis, indiska sötsaker och curryrätter.

Nationalrätten är ”oildown”. Det är en enkel, läcker och robust gryta  som är mycket populär i lokala restauranger. Rätten består av saltat kött, dumplings, brödfrukt, callaloo – av unga dasheenblad och andra grönsaker. Det hela är stuvat i kokosmjölk, örter och kryddor för att ge ännu mer smak.
Receptet två systrar fått av lokalbefolkning hittar vi på sajten meat loves salt där finns receptet berättat även i vackra bilder.

Grenadas nationalrätt oil down Foto: Fat Kung

Grenadas nationalrätt oil down
Foto: Fat Kung

Ingredienser för 4-6 personer:
1 kg kyckling
8-10 blad av ung dasheen (eller 400 g färsk spenat)
1-2 stjälkselleri
1 stjälk basilika
6-7 klyftor vitlök, tunt skuren
½ tsk torkad timjan eller en kvist färsk
2 medelstora morötter, hackade
3-5 gröna paprikor, hackade
2 yams (inte sötpotatis)
8 matbananer (eller 4 potatis)
500 g klimpar eller dumplings eller vetemjöl
2 tsk gurkmeja
250 g salt kött exempelvis från torsk, rökt sill, nötkött eller fläsk (blötläggs över natten) Om du inte har tillgång till saltad fisk eller fläsk eller helt enkelt föredrar att göra din egen, kan du lägga en bit fläsk i mycket salt över natten och sedan skölj av när den ska användas.
1 stor brödfrukt, skalad och tärnad (brödfrukt är lite som potatis)
1 mogen kokosnöt + 1 ½ liter vatten eller 7,5 dl kokosmjölk och 7,5 dl vatten
1 medelstor lök, hackad
1-2 chilifrukter (välj styrka efter smak)
1 vitkålshuvud
Riven kokos
5 dl vetemjöl

Gör så här:
1. Skölj och skär din kyckling i stora bitar. Släng den på botten av den största grytan du äger.

2. Blötlägg din saltade fisk eller fläsk i vatten för att bli av med överskottssalt och konserveringsmedel. Ställ åt sidan så länge. Om du inte har tillgång till saltad fisk eller fläsk eller helt enkelt föredrar att göra din egen, kan du lägga en bit fläsk i mycket salt över natten och sedan skölj av när den ska användas.

3. Förbered dina kryddor och örter. Skala vitlöken, skiva löken,  ta bort fröna i paprikan och hacka den. Hacka sellerikvistar, timjan och basilika. Kasta allt i grytan, ovanpå kycklingen.

4. Klyv brödfrukt på mitten och låt den vila i 15 minuter. En klibbig vätska kommer att lägga sig på ytan som du sedan kan skölja av. Skär brödfrukten i fjärdedelar, skära bort kärnan och skalet. Häl på kryddorna. Om du inte hittar färsk brödfrukt kan du använda konserverad brödfrukt eller tarorot. Brödfrukt har en mycket unik, svampig struktur. Det gör att tarorot egentligen inte är lika bra, men den kommer att suga upp kokosmjölk i alla fall.

5. Skala matbananerna och skölj dem. Att skala dem kan vara riktigt knepigt! De kan ta lite tid, men ge inte upp. Potatis kan ersätta bananerna om du inte kan hitta matbananer. Men ta inte vanliga gula bananer, de fungerar inte som ersättning eftersom de är ganska söta. Matbananer är inte söta alls och smaken är väldigt lik potatis eller tarorot när de är kokta.

6. Skala och hacka upp morötter och jams. Placera dem ovanpå matbananerna.

7. Ta upp din salta fisk eller fläsk från vattnet och skölj väl. Skrapa bort eventuell hud, fenor, eller annat som ska bort. Lägg köttet i ett lager ovanpå morötter och bananer.

8. Nu är det dags att tillsätta kokosmjölk! Har man lyckan att ha tillgång till färska kokosnötter och kokosmjölk är det förstås en extra lyx. Har du inte det duger konserverad eller fryst och riven kokos. Tag bort det hårda skalet. Det är inte nödvändigt att skala bort all den mörka huden innanför skalet eftersom den ändå ska rivas. Riv kokosbitar och färsk gurkmeja i en stor skål. Fyll skålen med sex koppar vatten. Massera försiktigt kokos- och gurkmejablandningen tills vattnet får en mjölkig orange färg.
Pressa ut vätskan ur massan med händerna. Kasta massan (eller spara till ett annat recept). Sila den återstående köttiga vätskan genom ett finmaskigt sil.
Häll nästan all vätska i grytan – men spara 2 dl av den för att göra dumplings med. Det bör finnas tillräckligt med vätska för att täcka allt i grytan.

9. Sätt grytan på elden (spisen) och låt det börja koka.

10. Under tiden skär kålhuvudet i fjärdedelar, låt kärnan vara kvar så att fjärdedelarna förblir intakta.

11. Under tiden allt sjuder i grytan gör du dina dumplings genom att blanda kokos- och gurkmejavätskan med 5 dl vetemjöl. Rulla degen till långa dumplingsrullar och lägg dem ovanpå kålen i grytan.

12. Till sist skölj och hacka dasheen-bladen (eller spenaten). Lägg dem högst upp i grytan och täck sedan ordentligt med ett lock.

13. Om cirka 20-30 minuter, bör du börja känna doften av alla kryddor, kött, och kokosmjölk som blandas. Traditionellt är rätten färdig när all vätska har absorberats, vilket vanligtvis tar åtminstone en timme, beroende på storleken på din gryta. I Grenada äter man rätten när vätskan kokat bort helt. Men det går väldigt bra att göra rätten mer som en gryta med kokosbuljong.

14. Efter det att vätskan kokat in, dela försiktigt upp varje lager för sig, dasheen, kål, dumplings, kött etcetera.

15. När du serverar lägg lite av varje lager på talriken: lite kött, fisk, brödfrukt, banan, sötpotatis, morötter, dasheen, kål och dumpling. Njut!
Källor:
http://www.gov.gd/index.html
http://karibien.eu/grenada/
http://www.vastindienspecialisten.se/resor/grenada/
http://www.meatlovessalt.com/2014/02/grenadas-national-dish-oil-down/
http://sv.wikipedia.org/wiki/Grenadiska_k%C3%B6ket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *