Tävla om kokboken ”Kultur och koriander”

Spagetti ”Bönolese” Foto: Caroline Juhlin

Utveckling och mat går hand i hand på Täby Enskilda gymnasium. Nyligen gav skolan ut kokboken ”Kultur och koriander” med recept på rätter för fyra alternativt 1 000 portioner. Därutöver vill kokboken ge en ökad inblick i och en större förståelse för arbetet i skolan.

Du kan delta i Kultursmakarnas tävling genom att dela med dig av din favoriträtt. De bästa berättelserna belönas med Täby Enskildas kokbok. 

I takt med tiden finns många vegetariska recept. Och jag kan inte låta bli att nämna Spagetti ”Bönolese”, ett recept med bland annat kidney- och svarta bönor, rotfrukter, örter och rött matlagningsvin. Och ”Luddes kalasbiffar” med kikärtor, morötter och en massa goda kryddor. 

Luddes kalasbiffar med kikärtor Foto: Caroline Juhlin

Tävlingen går till så här: 

Gör en rätt du gillar. Ta en fin bild på resultatet. Skriv också ner receptet. Och sänd det hela till oss via info@kultursmakarna.se. Berätta också varför du tycker om just den här rätten. Vi vill ha ditt tävlingsbidrag senast den 15 februari.

Jan Liljegren, rektor Täby Enskilda gymnasium

Täby Enskilda gymnasiums rektor Jan Liljegren säger, att skolan har en passion för lärande.

– Centralt för alla skolor är, förutom det självklara kunskapsuppdraget, utveckling. En helt oundviklig del i denna utveckling handlar om mötet mellan människor. Hur vi växer som individer genom alla möten. I de nyfikna och öppna bemötandet finns myllan där vi kan få energin att växa. I samtalen över en god bit mat knyts nya kontakter. Vi känner trivsel, trygghet och glädje. Vi mår bra, säger han. 

Möten mellan människor är också centralt för Kultursmakarnas verksamhet. Genom att kontinuerligt berätta om olika kulturer och den mat människor möts över vill vi bidra till ett öppet samhälle där vi får möjlighet att lära oss av varandra. Bara genom att vara nyfikna får vi svar på våra frågor och ökar våra möjligheter att må bra. 

Tomas Wallentinus, grafisk formgivare

– ”Kultur och koriander” är den tredje boken med matrecept som Täby Enskilda Gymnasium ger ut, säger Tomas Wallentinus som är kokbokens grafiska formgivare och fortsätter: – Första boken ”Täby Enskildas kokbok, Riktigt bra skolmat” släppte vi 2010, efterföljaren ”Täby Enskildas nya kokbok, Passion för skolmat” släppte vi 2014, den vann också pris i Årets Svenska Måltidslitteratur 2014 i kategorin Kantinmåltider.” Följ länken och se vad Kutursmakarna skrev då.

Skolans elever har varit med i vissa delar av produktionen med bilder de skapat för bokens omslag och insidor och som inleder varje kapitel. De har även i viss mån styrt vilka recept som kommit med i boken.

Koriander i bokens titel anspelar på de många starka känslor för och emot i en nyanserad skoldebatt. Medan vissa är stormförtjusta och nästan beroende tycker andra att det värsta som kan hända är att få koriander i maten.

– Koriander är en vattendelare när det gäller mat, säger Tomas Wallentinus. Många starka känslor finns associerade med den gröna växten. När det gäller utbildning så är det också många starka känslor involverade och många klara sanningar. Vi vill öppna ögonen både för ny mat och för en mer nyanserad skoldebatt.

Koriander

Koriander är vanligt i matlagning i både i Asien och Sydamerika. Tack vare globaliseringen och spridningen av matkulturer har den blivit allt vanligare även i Sverige. Men alla är inte lika förtjusta i den citrusdoftande bladörten – många tycker att det smakar tvål och är allmänt superäckligt.

Många av recepten i ”Kultur och koriander” är favoriter bland eleverna och önskas gång på gång. Men ett av kökets mål är att inte servera samma rätt två gånger under en termin. Därför varvas rätterna i kokboken med andra rätter som serveras i Täby Enskilda gymnasium.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *