Högtider att uppmärksamma från 22 november till 2 december

Sista novemberveckan kan vi se fram emot nu – och den innehåller elva nationaldagar, flera matrelaterade dagar samt dagar med religiös anknytning och några FN-dagar. Dessutom kan vi mot slutet av perioden kanske få klart för oss om julen slaskar eller braskar. Till nästa helg är det även dags att plocka fram adventssakerna. Kika gärna i ”Vår kalender” och låta dig inspireras.

Ugnsstekt smaskig kalkon – den står säkert på många bord i USA när Thanksgiving firas den fjärde torsdagen i november. Foto: Diana Ljungaeus

I ”Vår kalender”  uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och  högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept  till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 22 November
Libanons nationaldag (firar självständighetsdagen, 1943). Kibbeh anses vara Libanons nationalrätt. Vi förmedlar ett recept på grillade biffar med youghurtsallad från Middle Eastern Cookery plus två recept från sajten Matkultur, ett där kibbehn är bollar och ett där kibbehn görs i ugn.
Wienerbrödets dag*. Enligt en berättelse var det en bagarlärlings misstag på 1800-talet som ledde till att det frasiga bakverket som älskas på många håll i världen kom till. Baka med smör eller margarin – och håll ingredienserna kalla.


Lördag 23 november
– Sankt Clements dag*


Söndag 24 november
Guru Tegh Bahadurs martyrdag (sihker). Den nionde gurun, Tegh Bahadur, torterades till döds offentligt, eftersom han predikade religionsfrihet. Han offrade sitt liv för att människor av andra religioner skulle få rätt att utöva sin egen tro. Dagen firas som en seger för religionsfrihet och kampen mot orättvisor.
Mors dag i Ryssland, firas sista söndagen i november.


Måndag 25 november
Bosnien och Hercegovinas nationaldag – (firar Författningsdagen, 1943). Här berättar Jadranka Jesic lite om mat och firande på Balkan.
Surinams nationaldag – (firar självständighet från Nederländerna 1975). Pom är festrätten nummer ett i Surinam.
– Internationella dagen för bekämpning av våld mot kvinnor* (FN)


Tisdag 26 november
– Världsdagen mot Foie gras


Onsdag 27 november


Torsdag 28 november
Albaniens nationaldag – (firar självständighet från Osmanska Riket, 1912). Läs mer vad vi skrev när Albanien fyllde 102 år 2014. Här kan du läsa mer om det albanska köket och även få ett recept på Tavë kosi, möra vitlöksdoftande lammbitar med ris kryddade med oregano under yoghurttäcke gratinerat i ugnen tills de får en gyllene krämig ostliknande yta.
Mauretaniens nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1960)
Östtimors nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1975)
– Julfastan börjar (ortodoxa, julianska kalendern)
– Thanksgiving (USA). Läs mer om vad svenska Diana som bor i Los Angeles gör på Thanksgiving och laga hennes eget recept på kalkon och gratineras sötpotatis med hemlagad tranbärssås och trattkantarellsås.


Fredag 29 november
Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket* (FN). För den som vill laga en palestinsk rätt föreslår vi Makluba, palestinsk upp-och-ner-gryta.
– Black Friday – traditionellt början på julhandeln i USA eftersom det är en klämdag efter Thanksgiving.
En köpfri dag – (Buy Nothing Day). En köpfri dag är en internationellt uppmärksammad dag. I Kanada, USA, Storbritannien och Sverige firas Buy Nothing Day efter helgen Thanksgiving. I övriga Europa infaller dagen den sista lördagen i november varje år. Kampanjen syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster samt att visa på att det finns alternativ till att hela tiden köpa nytt. Du deltar solidariskt genom att du under dagen 24 timmar inte köper någonting.
– Pälsfria fredagen (Djurens rätt) infaller sista fredagen i november.


Lördag 30 november
Barbados nationaldag – (firar självständighet från Storbritannien 1966). Dagen till ära förmedlar vi en kycklingrätt från det karibiska köket
– Kåldolmens dag* – dagen är en påminnelse om att svensk kultur alltid har formats i samspel med omvärlden, inte minst under 1700-talet, som var en period av intensivt kulturutbyte mellan Sverige och Orienten till följd av Karl XII:s och den svenska arméns mer än femåriga vistelse i Osmanska riket.Vindolmar och kåldolmar är ett bra exempel på hur olika kulturer möts i två maträtter som påminner om varandra. Därför förmedlar vi två recept till denna dag: Kåldolmar på svenskt vis och turkiska vinbladsdolmar.
– Andersdagen* – När Anders slaskar julen braskar, säger bondepraktikan. Får vi i dag veta hur julvädret blir tro?
– Lilla jul (Svenskfinland) – Lördagen före första söndagen i advent firas lilla jul i Svenskfinland. Lilla jul är precis som namnet antyder en försmak av julen. I Svenskfinland är lillajulgranen cirka 1 meter hög och pyntas precis som den riktiga julgranen. Det förekommer också små julklappar, lillajulsklappar, som tomtenissarna lämnat under lillajulsgranen.


Söndag 1 december
Centralafrikanska republikens nationaldag. En jordnötssoppa kan passa att uppmärksamma dagen med.
Rumäniens nationaldag – firar dagen när nationen förenades 1918. Här förmedlar vi recept på nationalrätterna Sarmale, surkålsdolmar, och Clatitie, rumänska pannkakor
Rosa Parks  dag (USA) – En dag år 1955 vägrade den svarta sömmerskan Rosa Parks att lämna sin plats i bussen åt en vit man. Hon dömdes till 10 dollar i böter, överklagade och vann. Efter ett år förbjöds all rasåtskillnad på bussar och tåg i USA. Rosa Parks protest ses som startskottet för den amerikanska medborgarrättsrörelsen.
– Glöggens dag* – Sedan 1800-talet har vi som tradition i Sverige att dricka glögg, framförallt är glöggen förknippad med julen. Totalt dricks det cirka 5 miljoner liter varje år i Sverige. Den kombineras ofta ett antal olika tillbehör, både i och vid sidan av den ädla drycken. För att hedra denna dryck firas sedan 2016 Glöggens dag den 1 december varje år. Passa på att bjuda dina vänner eller kollegor på glögg och pepparkakor för att uppmärksamma dagen, uppmanar temadagar.se.
– Första advent (katoliker, protestanter). Advent betyder ankomst och den man väntar på är frälsaren och räddaren Jesus Kristus, som föds 25 december. Det är en tid av förberedelse och förhoppningar. Första advent inleder kyrkoåret. Läs mer om att Advent betyder ankomst – vi går i väntans tider. Läs mer om adventsstjärnan och varför inte göra en Adventskaka med saffran till fikastunden på första advent.
– Kattens dag. Baka lussekatter denna dag här är ett  favoritrecept som ger saftiga goda saffransbullar.


Måndag 2 december
Förenade Arabemiratens nationaldag. Landet firar att sju emirat bildade ett land 1971. Umm Ali är en vanlig, och tröstande, efterrätt.
Laos firar republikens dag – Laos nationalrätt är salladen Larb som även kallas Laap, Larp, Lahp eller Lahb. Larb är en av de internationellt mest kända salladerna.
– Internationella dagen för avskaffande av slaveri (FN)


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *