Mums på Gräddtårtans dag

Gräddtårtans dag infaller första söndagen i oktober.

Traditionen att baka söta bakverk går att spåra ända till forntidens Egypten, en konst som sedan förfinades i antikens Grekland och i det efterföljande romarriket. Efter romarrikets fall fortsatte konsten utvecklas i Italien, smördegen uppfanns bland annat där under 1600-talet.

Yrket sockerbagare dök upp i Sverige i slutet av medeltiden. Under 1700-talet ökade antalet sockerbagare, främst genom invandring från Schweiz, Italien och Frankrike.

Till en början såldes bakverken via städernas apotek och de vanligaste bakverken var mandelspån, torra maränger, mandeltårtor – men också sylt, glass och konfekt.

Gräddtårta Foto: Fridas mat

Gräddtårta
Foto: Fridas mat

Kanske vill du fira dagen med Fridas gräddtårta. 

Tårtbotten
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Gör så här:

  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda ihop mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten.
  • Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter i 175 grader.

Hallonmousse
250 g frysta hallon
1-2 msk strösocker
1 msk gelantinpulver + vatten
2½ dl vispgrädde

Gör så här:

  • Värm hallonen och sockret i en kastrull, det ska inte koka utan bara sjuda. Ta bort från värmen.
  • Blanda ut gelantinpulvret i lite vatten, låt svälla någon minut och rör sedan ner det i hallonen, se till att det inte blir några klumpar kvar av gelantinet. Låt svalna helt.
  • Vispa grädden och vänd ner hallonblandningen. Låt stå svalt, gärna över natten.

Mjölkchokladfluff
150 g mjölkchoklad (Frida använde Fazers blåa eftersom hon tycker att den är godast!)
2½ dl vispgrädde

Gör så här:

  • Smält försiktigt ner chokladen i grädden i en kastrull, det ska absolut inte koka.
  • Rör om under tiden så att det inte bränner fast i botten på kastrullen.
  • Låt chokladgrädden svalna helt, minst 3-4 timmar men gärna över natten.
  • Vispa upp grädden.
Montera tårtan
  • Dela tårtbottnen i tre delar. Fyll det understa lagret med hallonmousse och det andra lagret med chokladfluff.

  • Lägg på locket. Spackla tårtan med vispgrädde, det går åt ca 3 dl till att täcka tårtan.
  • Dekorera vilt! Frida garnerade med hallon, jordgubbar och längst ner lade hon Maltesers.

 

Källor:
Wikipedia
Fridas mat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *