Turista – men gör det på ett hållbart sätt

Den 27 september uppmärksammas Världsturismdagen. Syftet med den är att uppmärksamma den roll som turismen har i världen och hur den påverkar kulturella, sociala och politiska värden. Samtidigt måste vi vara medvetna om att vårt sätt att resa påverkar både miljö och människor.

Världsturismdagen har firats sedan1980-talet. Att den firas just den 27 september har att göra med att World Tourism Organization UNWTO antog sina stadgar just den dagen. Årets tema är Turism och samhällsutveckling med fokus på turismens möjligheter att stärka människor och ge dem möjlighet att utveckla det lokala. På World Tourism day kan du läsa mer om hur dagen uppmärksammas.

250px-FGSPH

Dagens sätt att resa gör också att vi som aldrig förr kommer i kontakt med andra kulturer. Samspelet mellan individer och samhällen med olika kulturer leder till att öka tolerans, respekt och ömsesidig förståelse. Förhoppningen är att det ökar möjligheten till en fredligare värld. Ban Ki-moon, Generalsekreterare FN, sa ett år i samband med dagen så här:
– World Tourism Day är en möjlighet att reflektera över vikten av turismen för globalt välmående. När vi reser hoppas jag att det engagerar oss i andra kulturer och firar människans variation. Med denna observation, låt oss bekräfta turismen som en kraft för en mer tolerant, öppen och enad värld.

Men vårt sätt att resa har också en baksida som måste beaktas. Några som har uppmärksammat det är nätverket Schyst resande. På deras webbplats kan du läsa att de billiga dryckerna, dygnet-runtservicen och gröna golfbanorna faktiskt har ett pris. Det priset behöver inte du som besöker landet betala. Det gör däremot lokalbefolkningen med till exempel brist på vatten, dåliga arbetsvillkor, prostitution och exploaterad mark. Vårt turistande sliter också på miljön och har negativ påverkan på klimatet.

Ett sätt att förändra är att ställa frågor. På Schyst resande kan du hitta exempel på kritiska frågor om hotellets miljöarbete som, Renas avloppsvattnet? Hur ser avfallshanteringen ut? Arbetar man för att effektivisera vattenanvändning och energiförbrukning? De tycker också att man ska handla lokalt och ge dricks! I många fattigare länder försvinner stora delar av vinsten från turismen ut ur landet. Se därför till att dina pengar gynnar den lokala ekonomin. Köp lokalproducerad mat och dryck, samt frukt och grönsaker anpassade efter odlingssäsong.

Vill du ha fler exempel på hur du kan resa på ett mer hållbart sätt så att syftet med Världsturismens dag uppnås gå in på schyst resandes webbplats. Dessutom finns det rapporter här om hur våra alkoholvanor exporteras till länder där det inte finns någon tradition av alkohol och vad det får för konsekvenser för lokalbefolkningen.

Kika gärna även på sidan Klimatsmart semester. Där kan du bland annat räkna ut hur stort utsläpp av koldioxid din resa orsakar per person, tur & retur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *