Fattet hummus – en vegetarisk huvudrätt från Mellanöstern

Fattet hummus Foto: Lena Ahlström

Fattet hummus
Foto: Lena Ahlström

Armeniens nationaldag är det den 21 september. Dagen firar självständighet från Sovjetunionen 1991. Varför inte tillaga en meny från Mellanöstern på Armeniens självständighetsdag: Fattet hummus – en vegetarisk hummusrätt här nedan, Taboule – persiljesallad samt Harisa – en syrisk kokoskaka

Till 4 personer behöver du:

2 dl torkade kikärtor läggs i vatten över natten
2 pitabröd skurna i centimeterstora tärningar
1,2 dl olivolja
Salt och svartpeppar att krydda med
2 dl pinjenötter
2,5 dl turkisk yoghurt
3 tsk mald mynta
1 kryddmått paprikapulver
2 klyftor vitlök, pressade
3 tsk brynt smör

Gör så här:

  1. Koka kikärtorna mjuka i 5 dl lätt saltat vatten under cirka 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 200 grader. Lägg pitabrödstärningarna på en plåt och droppa 1/3 kopp olja ovanpå. Salta och peppra.
  3. Baka dem gyllenbruna i 8-10 minuter. Lät dem svalna något och blanda ner dem med kikärtor och resten av oljan i en gryta.
  4. Rosta pinjenötterna i en stekpanna i 4-5 minuter tills de får färg. Tag upp dem ur stekpannan.
  5. Rör ihop yoghurt, mynta, paprikapulver, vitlök, salt och peppar i en skål, ringla såsen över pitabröd- och kikärtblandningen. Toppa med pinjenötter och brynt smör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *