Ullas midsommar i Leksand

Midsommarfirandet i Siljansbygden är en urstark dalatradition, som lockar besökare från när och fjärran. Firandet med majstångsresning kan börja redan en vecka före midsommarhelgen och pågå en vecka in i juli. Byarna har sina egna traditioner, och bara Leksand rymmer ett 90-tal byar. Cykla eller bila runt i regionen en vecka och du får chans till ringdans nästan varje dag. Om du vill. Annars har Siljansbygden och Leksand mycket annat att erbjuda på sommaren, men det är en annan historia.

Kyrkbåtar med spelmän Foto: Ulla Tornvall

Kyrkbåtar med spelmän
Foto: Ulla Tornvall

Är du i Leksand på midsommarafton får du i början på kvällen se två kyrkbåtar på älven, den ena med Leksands spelmanslag, den andra med Leksands kyrkokör. De är på väg från prostbryggan vid Leksands kyrka till Sveriges största midsommarfirande.

"I Sammingsdal Foto: Ulla Tornvall

I Sammingsdal
Foto: Ulla Tornvall

I Sammilsdal i centrala Leksand samlas runt 20 000 människor för att fira midsommar. Många kommer med filtar, stolar och korgar, andra kommer som de är. Leksandsdräkten, den vackra, lyser i vimlet. Flickor har blommor i håret, hundar har blommor i halsbandet.

 

 

 

Majstångsresning Foto: Ulla Tornvall

Majstångsresning
Foto: Ulla Tornvall

Först av allt ska Sveriges längsta majstång resas, ett äventyr som kan ta en timme och 18-20 mannars armkraft. Varje lyft och vridning i rätt riktning ackompanjeras av spelmännen och folkets jubel. Finner man inte detta oavbrutet spännande kan man dricka kaffe eller något annat mellan lyften.

När stången väl är på plats – utan att svaja – väntar högtidstal, inte till de tappra majstångsresarna, men väl till sommaren och livet.

Musik och dans igång Foto: Ulla Tornvall

Musik och dans igång
Foto: Ulla Tornvall

Så fortsätter den ljuva midsommarkvällen med Leksands spelmanslag, Musikskolans spelmanslag, Leksands kyrkokör och Leksands folkdanslag, sångerska och käcka programledare, som underhåller tills himlen skymmer. Det blir ett euforiskt musicerande, som sänder värmevågor över hela publiken.

När ringdansen börjar vill många, många vara med. Och den första stora ringen delas snart i en ny ring och en till. Folk skrattar, snurrar och snubblar, men det fungerar. Det här måste nog vara Sveriges största ringdans.

När midsommaraftonen i Sammilsdal är över följer en midnattskonsert i Leksands kyrka. Säkert sjunger man då Rune Lindströms vackra ”Visa i midsommartid”:

Du lindar av olvon en midsommarkrans 
och hänger den om ditt hår.
Du skrattar åt mångubbens benvita glans
som högt över tallen står.

Här kommer ett par tips på maträtter med ursprung i Dalarna – Knäckepizza på Leksandsbröd och Änglapaj – som kanske kan förgylla dagen.

Gästskribent: Ulla Tornvall, Leksand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *