Indisk kikärtsgryta med gult ris

Kikärtsgryta

Kikärtsgryta

När det är fullmåne i månaden Chaitra firas Hanuman av miljontals människor i Indien. På många ställen i Indien ser man orangefärgade stora stenar med målade ögon. Dessa stenar föreställer Hanuman och står i tempel, prydda av blommor och doftande av rökelse. Med tanke på färgen kan denna gryta passa bra för att fira apguden Hanuman.

Indisk kikärtsgryta
2 – 3 morötter i stavar
2 gula lökar, hackade
1 röd paprika, hackad eller skivad
2 msk olja
0,5 – 1 msk curry
1 burk kikärtor
1 burk kokosmjölk
2 – 3 bananer, skivade (frivilligt)
1 grönsaksbuljongtärning
salt efter behag
socker efter behag

Gör så här:
1) Fräs morötter, lök och paprika i oljan i några minuter. Tillsätt curryn och låt den fräsa med i ytterligare några minuter. Smula i buljongtärningen.
2) Tillsätt kikärtorna och rör om.
3) Tillsätt kokosmjölk och låt försiktigt koka upp. Häll i bananerna och låt det hela bli varmt.
4) Balansera smaken med socker och salt!
Serveras med gult kryddris och jordnötter.

Gult kryddris

Gult kryddris

Recept Gult indiskt kryddris 
25 g smör
2 msk rapsolja
2 st  gula lökar
3 st vitlöksklyftor
5 dl basmatiris
2 tsk gurkmeja
9 dl vatten
7 st kryddnejlikor
2 – 3 st lagerblad
1,5 tsk salt

Gör så här:
1) Hacka löken och vitlöken. Fräs i smör + olja på medelvärme i ca 5 min utan att löken får färg.
2) Häll i riset och gurkmejan och rör runt ordentligt.
3) Tillsätt vatten, salt, lagerblad och kryddnejlika och låt koka långsamt under lock 20 min tills vattnet försvunnit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *