Inte smart att steka korv i duschen

korv i trangia

Vi hade en veckas semester i Norge i slutet av 1980-talet – maken, de två barnen och jag. Första kvällen tog vi in på ett vackert hotell alldeles vid kanten av en fjord. Vi blev mottagna av en värdinna i folkdräkt, som berättade att det gamla anrika hotellet just renoverats.

Efter många timmar i bilen ville vi bestiga berget på andra sidan vägen, men först behövde vi få något i våra magar. Egentligen hade vi tänkt tälta och hade därför med oss både mat och trangia. Så fram med trangian, stekpannan och några korvar. Maken gick in i duschen och började steka.

Strax kom han dock på att det kanske inte var så smart med tanke på sprinklern i taket. Mycket riktigt – larmet utlöstes. Maken tog stekpannan och sprang ut i rummet, öppnade fönstret och sträckte ut stekpannan, varpå han upptäckte att det satt människor på terrassen nedanför. Så snabbt in med stekpannan i rummet igen.

Då, precis då, knackar det på dörren. En unge for in under sängen, den andra in under överkastet, medan maken försvann in i duschen igen. Kvar att öppna dörren fanns bara jag. Utanför stod den i folkdräkt klädda värdinnan undrande. Jag försäkrade att vi kokade soppa medan stekoset låg som en dimma i rummet. Hon såg minst sagt tveksam ut. På utvägen var vi tvungna att passera värdinnan. Skamsna passade vi på att beställa bord till kvällens middag.

Den 12 mars är det alla korvars dag. Kultursmakarna förmedlar flera recept med korv, till exempel: bratwurst med sauerkrautsurkålsgryta med korv och fläsk,  lammkorv med chili och grynkorv. Här är även ett gott recept på Lammkorv med chili.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *