Pasta med vitlöksfrästa ekologiska tigerräkor, tomater och chili

Nya Zeelands nationaldag– ”Waitangy Day” firas den 6 februari till minnet av att Waitangy-föredraget undertecknades detta datum år 1840. I det nyzeeländska köket ingår kött, speciellt lamm och nötkött är en stor del av kosten. På grund av Nya Zeelands historia är brittiska köket närvarande. Fish and chips är en vanligt förekommande rätt. Kiwi är en vanlig ingrediens.

Desserten Pavlova kan ha kommit från Nya Zeeland och är landets nationaldessert. Även Australien gör anspråk på Pavlova som landets nationaldessert. Här är receptet.

Den traditionella maoriska grillningsmetoden hangi är utmärkande för landet. Den användes vid speciella tillfällen eller fester, och män gjorde hålet i vilket man lagade köttet som grillades, och kvinnorna tillredde köttet. Processen tar flera timmar.

Pasta mer vitlöksfrästa tigerräkor, tomater och chili Foto: Tildas blogg

Pasta mer vitlöksfrästa tigerräkor, tomater och chili
Foto: Tildas blogg

Här väljer vi istället att presentera en annan populär maträtt i Oceaniens övärld. Recept och bild har vi hittat på Tildas blogg.

4 pers
300-400 gram frysta ekologiska tigerräkor (fråga för säkerhets skull i butiken om de är ekologiska – det är viktigt att räkorna du använder i detta recept är råa och inte förkokta, eftersom förkokta lätt blir sega vid kokning)
3 vitlöksklyftor
1 liten chili (eller fryst hackad chili)
2 dl vitt vin
250 gram körsbärstomater (gärna Romantica)
Persilja
Olivolja
Flingsalt, svartpeppar
Spagetti eller linguine

  1. Tina räkorna och torka av på hushållspapper.
  2. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen och koka den nästan klar (den ska gå en minut tillsammans med såsen sedan).
  3. Hetta upp olivolja i en stekpanna och lägg i hackad chili och hela vitlöksklyftor.
  4. Låt fräsa tills vitlöken börjar ta färg. Lägg då i räkorna och strö över flingsalt. Låt fräsa på medel- till hög värme cirka 3 minuter.
  5. Slå på vinet och låt koka en minut eller två så att alkoholen kokar bort.
  6. Lyft ur räkorna och lägg på en tallrik och täck över så de håller sig varma.
  7. Dela körsbärstomaterna i halvor eller fjärdedelar och lägg ner i pannan. Blanda ner hackad persilja.
  8. Strö på ytterligare lite flingsalt.
  9. Låt puttra på låg värme i cirka 5 minuter.
  10. Ta upp vitlöken och kasta bort. Den har gett sin smak perfekt nu.
  11. Häll över den avrunna pastan ner i tomatsåsen. Blanda ihop och låt koka ihop en minut.
  12. Blanda i räkorna och dra ett par varv med pepparkvarnen.
  13. Strö över ytterligare hackad persilja.

2 comments for “Pasta med vitlöksfrästa ekologiska tigerräkor, tomater och chili

  1. Kalle Karlsson
    26 maj, 2019 at 09:07

    Efter lagas inte räkorna så att de blir sega om de ska ligga under folie i 5 min till ?….

    • Caroline Maino
      26 maj, 2019 at 10:26

      Hej Kalle och tack för din fråga.

      Förkokta tigerräkor blir gummiaktiga om du kokar eller steker dem. För att få ett bra resultat behöver de vara råa. Att ha dem under folie några få minuter ska inte göra dem sega.
      Tack vare din fråga har vi nu förtydligat receptet.
      Vänliga hälsningar
      Kultursmakarna

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *