Onsdag 6 februari

Samernas nationaldag* – firas i hela Sápmi, som sträcker sig över norra Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Samerna har ingen egentlig nationalrätt, men  Renkalvytterfilé med grönsås, broccoli och och kålrotsrulle med mandelpotatis eller Suovas med svamp och grädde kanske förgyller dagen för den som vill fira samernas nationaldag. Eller du kanske vill anta utmaningen att göra blodpannkakor med stekt bacon och rårörda lingon? Tricket är att få tag i renblod.
Nya Zeelands nationaldag* – ”Waitangy Day” firas till minnet av att Waitangy-föredraget undertecknades detta datum år 1840. Storbritannien och lokala maorihövdingar undertecknade fördraget och det gav britterna kontroll över öriket, men även flera rättigheter för den inhemska befolkningen. Fira gärna med Pasta med vitlöksfrästa räkor, tomater och chili.
Niues nationaldag* – Niue är en autonom ö i sydvästra Stilla havet, i fri associering med Nya Zeeland. Den är befolkningsmässigt det näst minsta självständiga området i världen. Huvudstad är Alofi.
– Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning* (WHO).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *