Momos – degknyten med linser och grönsaker

Momos
Foto: Kushal Goyal

Ingredienser för fyllningen:
1 vitkålshuvud
2 stora morötter
2 stora lök
0,5-1 dl olja
ett par deciliter kokta röda linser
3 vitlöksklyftor
En stor bit ingefära
1/2 – 1 tsk torkad koriander
1 tsk spiskummin
Curry
Masala
chili
salt

Till degen:
6-10 dl mjöl
vatten

Gör momos så här:
Finfinhacka grönsakerna till fyllningen, det ska vara riktigt smått. Fräs dem i olja med finhackad ingefära, vitlök, kryddor och salt. Blanda i linserna. När grönsakerna mjuknat är det klart. Ställ det åt sidan.

Enligt Emma är degen superlätt att göra. Häll upp mjölet i en bunke och blanda sedan i lite vatten i taget. När degen är slät och formbar är den klar. Kavla ut degen och pensla lite olja på båda sidor, så att den får en skön hinna och blir lätt att få upp från underlaget.

Kavla degen som om du gör pepparkakor. Ta sedan ett runt mått med cirka 10 cm i diameter och tryck ut. Ta upp formen i handen och fyll den med cirka 1 msk fyllning.

Slut sedan den cirkelformade degen på mitten och tryck ihop kanterna så att momosen blir sluten. För den snygga formens skull kan du testa att göra veck på momosen när du sluter den. På momosens ena sidan kan du i så fall dra in lite av degen i taget, som om du veckade servetter fast inåt. När momosen är sluten kan du också försöka böja till den så att den är månformad istället för rak som ett streck.

Under tiden du gör momosen värm upp vatten med salt i en ånggryta. När momosen är klara lägger du i dem i grytan så att de är ångkokta i cirka 10 min.
Servera momosen med dipsåsen, det finns de som doppar dem i ketchup också.

Ingredienser dipsås:
2 färska tomater
1/2 dl neutral olja eller olivolja
3 msk finhackad färsk ingefära
3 vitlöksklyftor, finhackade
momo-krydda eller en egen kryddblandning gjord av: torkad koriander, chilipulver, mald kardemumma, lite curry, gurkmeja, muskot och kanel.

Gör dipsåsen så här:
Fräs kryddorna i olja i några minuter och lägg sedan i tomaterna, hackade. När tomaterna mjuknat helt och ljusnat i färgen mixar du dem med mixerstav. Låt gärna såsen stå och puttra medan du arbetar med resten av receptet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *