Gör en tröstande Umm Ali

 

Uhm ali Foto: Deed89

Uhm ali
Foto: Deed89

Umm Ali är en vanlig efterrätt i på arabiska halvön. Rätten är en brödpudding med grädde, mandel och ibland kardemumma, vars smak påminner om semla. Den anses vara en ”tröstande” rätt, likt en mor som tröstar sitt barn. Den kan passa när Förenade Arabemiraten har nationaldag den 2 december.

 

Ingredienser:
275 g färdigkavlad smördeg
50 g pistaschmandlar
50 g flagad mandel
1,5 msk pressad citronsaft
2 1/2 + 3/4 dl mjölk
2,5 dl socker
1 krm malen kanel
ägg
2 tsk rosenvatten
0,75 dl grädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Bre ut den färdigkavlade smördegen på bakplåtspapperet. Grädda degen i 20 minuter, tills den fått vacker färg.
  2. Höj temperaturen till 190°. Pressa citronen. Hacka pistagenötterna. Smörj en ugnsform. Smula ner smördegskakan. Blanda ner nöttema och mandeln. Häll över citronsaften.
  3. Vispa upp ägget i en skål. Koka upp mjölk, socker och kanel. Ta kastrullen från värmen och vispa ner ägget. Häll blandningen över smördegsbitarna.
  4. Blanda 3/4 dl mjölk med 3/4 dl grädde. Stänk rosenvattnet över smördegsblandningen i formen. Häll gräddmjölken över. Grädda rätten i 30 minuter eller tills den är gyllenbrun.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *