Högtider att uppmärksamma från 15 till 25 september

Redan mitten av september. Även denna vecka är det dags för nyårsfiranden, två närmare bestämt: Rosh Hashana, judiska nyåret  samt Al-hijra – nyår (muslimer).   De kommande tio dagarna har 15 länder nationaldag. På söndag är det Brunchens dag. Dagen instiftades för att få fler att mötas genom att äta god och inspirerande mat tillsammans – en dag helt i Kultursmakarnas anda! Ett antal andra matrelaterade dagar finns förstås också plus mycket mer. Kika i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

 

Brunchgott.
Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 15 september
Denna dag firar följande fem länder i Latinamerika att de blev självständiga från Spanien 1821. Fira dagen med en fiskrätt med latinamerikanska smaker som är enkel att tillaga: ceviche på kolja med tostones.
Costa Ricas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
El Salvadors nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Guatemalas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Honduras nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Nicaraguas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Internationella dagen för demokrati


Lördag 16 september
Mexikos nationaldag, firas till minne av att självständighetskampen mot Spanien början 1810. Ett förslag att tillreda denna dag är Kyckling enchilada med molesås.
Papua Nya Guineas nationaldag, firar självständighet från Australien 1975.
– Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet (FN).


Söndag 17 september
– Brunchens dag, infaller den tredje söndagen i september. Dagen instiftades för att få fler att mötas genom att äta god och inspirerande mat tillsammans. Brunch är ett trendigt sätt att mötas mellan de ordinarie måltiderna och vedertaget inom restaurangvärlden. Dagen uppmärksammas för att få fler att även bjuda på brunch hemma tillsammans med familj, släkt och vänner, det är ett trevligt sätt att umgås och att äta, gott och länge. Brunchens dag är instiftad av Orkla Foods. Varför inte bjuda på en klassisk söndagsrätt i modern tappning – dillkött med grönsaker.


Måndag 18 september
Chiles nationaldag, firar självständighet från Spanien 1810.


Tisdag 19 september
Saint Kitts och Nevis nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1983.
Messmörets dag – då kan Renskavsgryta med messmör och kantareller passa bra.


Onsdag 20 september
– Bålets dag – bål är en lättare, spritsig, ofta frukt- och alkoholbaserad dryckesblandning. Här finns bålrecept på Icas sida och här tipsar Allt om mat om recept. Här berättar DN hur du gör din egen bål.


Torsdag 21 september
Armeniens nationaldag, firar självständighet från Sovjetunionen 1991. Varför inte tillaga en meny på Armeniens självständighetsdag: Fattet hummus – en vegetarisk hummusrätt, Taboule – persiljesallad samt Harisa – en syrisk kokoskaka
Belizes nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1981.
Maltas nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1964.
Internationella fredsdagen (FN)
– Internationella Alzheimerdagen – Läs om professor Miia Kivipeltos råd för att minska risken för demens. Rätt mat kan förlänga livet. Här förmedlar vi Leif Mannerströms recept på Pannbiff med lök ur Mannerströms stora kokbok.
Rosh Hashana, judiska nyåret. Rosh Hashana betyder årets huvud och är början på en tio dagar lång period av botgöring och reflektion. Under nyårsfirandet äter man äpple doppat i honung som symboliserar ett sött och välsignat nytt år. I år blir det år 5778, berättar Multireligiösa almanackan. Det traditionella vetebrödet challe hör till firandet, liksom Gefillte fish med chrein som förrätt. Judiska högtider inleds alltid kvällen före utsatt datum.
– Shardiya Navratri – de nio nätterna (hinduer). Under nio dygn hyllas gudinnan i olika gestalter. Först hyllas hon som Durka, därefter som Lakshmi och till sist som Sarasvati. Var och en hyllas i tre dagar. Firandet symboliserar människans väg mot upplysning och befrielse, berättar Multireligiös almanacka.


Fredag 22 september
Malis nationaldag, firar självständighet från Frankrike 1960.
– Höstdagjämning – vid dagjämningarna är dag och natt ungefär lika långa på hela jorden. Efter höstdagjämningen blir dagen kortare på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid vårdagjämningen. På grund av skottårscykeln varierar tidpunkten för höstdagjämningen, varför den på norra halvklotet kan inträffa antingen den 22 eller 23 september. Nästa skottår infaller 2020. Renskav och potatismos med rårörda lingon kan vi rekommendera denna dag.
– D-vitaminens dag
Al-hijra – nyår (muslimer). År 1 i den muslimska kalendern (622 enligt västerländsk tideräkning) utgår från när Muhammed utvandrade till staden Medina. Denna händelse markerar när islam börjar spridas över världen. Vid nyåret berättas om Muhammeds liv, och bön är viktig. Det blir år 1438, berättar Multireligiösa almanackan.


Lördag 23 september
Saudiarabiens nationaldag, firar att kungariket enandes 1932.


Söndag 24 september
Guinea-Bissaus nationaldag, firar självständighet från Portugal 1973. Gör en fiskgryta moqueca de peixe dagen till ära.
– Internationella hjärtdagen (World Heart Federation). Dagen instiftades 2000 med syfte att uppmärksamma det faktum att hjärt- och kärlsjukdomar är världens ledande dödsorsak. Här förmedlar vi ett hjärtnyttigt recept publicerat i en tidning Hjärt Lungfonden gav ut tidigare på en god och värmande rödbetssoppa med chèvre-gratinerat bröd.


Måndag 25 september
– Äpplets dag – Den 25 september 2016 inföll temadagen Äpplets Dag för första gången i Sverige efter ett initiativ från Riksförbundet Svensk Trädgård. Äpplets Dag vill lyfta fram svenska äpplen och äppelträd inom olika områden. Dagen är tänkt att öka intresset för och kunskapen om svenska äpplen och skötseln av fruktträd. Inspirationen till Äpplets Dag kommer från England, där Apple Day firas sedan 1990. Earth hour-bakelsen 2015 war en Raw Äppelpaj,  ett annat recept är American apple pie, ett tredje äppelkaka på mos, ett fjärde äppelkaka vid Sukkot, ett femte skånsk äppelkaka.
– Lösgodisets dag*
– Hummerpremiären i Sverige – gör Leif Mannerströms hummersoppa för att fira dagen. Dagen infaller alltid den första måndagen efter den 20 september.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *