Squashpaj med rom till Valborg och 1 maj

Squashpaj med rom Foto: Lena Ahlström

Squashpaj med rom
Foto: Lena Ahlström

Den 30 april är det Valborgsmässoafton. Valborgsfirandet inleder sommarhalvåret. Då eller på 1 maj firas vårens ankomst i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland.

I Sverige firar vi med att sjunga in våren, gärna vid en eld tillsammans med släkt och vänner.

Exempel på varmrätter som kan tillagas i förväg och bara värmas upp är denna squashpaj med rom.

Ingredienser till fyra personer:

Pajdeg
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
100 g smör
1/2 tsk salt
2-3 msk vatten

Fyllning
3 morötter
1 purjolök
1 squash (cirka 250 gr)
1 msk olja
4 ägg
2 dl matlagningsyoghurt eller crème fraiche
Riven ost
Rom till dekoration
Grönsallad som tillbehör

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Pajdeg: Blanda vetemjöl, grahamsmjöl, smör eller margarin och salt i en matberedare. Tillsätt vatten och hacka snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter (för 4 port).
  3. Grädda i ca 10 minuter.
  4. Fyllning: Skala morötter. Skölj och ansa purjolöken. Skölj squashen. Riv alla grönsakerna grovt, gärna med hjälp av matberedarens grova rivskiva.
  5. Fräs allt det gröna i olja i en stekpanna. Vispa ihop ägg med yoghurt och krydda med salt och peppar.
  6. Häll grönsaksfräset i pajskalet, ägg- yoghurtblandningen över grönsaksgräset och strö över riven ost.
  7. Grädda pajen i 250° C, cirka 30 minuter. Dekorera pajen med rom och servera med en grönsallad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *