Kampen mot hedersvåld fortsätter

Fadime Sahindal
Foto: GAPF

Den 21 januari 2016 var det 15 år sedan Fadime Sahindal, 26 år gammal, blev mördad av sin far i Uppsala. Fadime hade innan sin död framträtt i TV och hållit tal i riksdagen om hedersrelaterat våld och förtryck. Mellan 19 januari och 21 februari hedrar Riksorganisationen GAPF* i samarbete med en rad föreningar runt om i Sverige personer som blivit offer för hedersrelaterat våld. 

Här berättar Fadime om familjens reaktioner när hon blev förälskad i en svensk man. Fadime höll talet i Sveriges Riksdag två månader innan hon mördades av sin far.

GAPF vill sätta stopp för alla hedersmord. En viktig del i kampen mot hedersvåld är att minnas de drabbade, att prata om de kvinnor och män som fått sätta sina liv till i hederns namn.

Sara Mohammad
Foto: Anders Henrikson

År 2001 grundade Sara Mohammad Glöm Aldrig Pela-föreningen. Föreningen bytte namn till det nuvarande Riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime efter mordet på Fadime Sahindal år 2002. Föreningen arbetar för att föra Fadimes kamp för frihet vidare.

Sara Mohammad har fokuserat sin verksamhet på hederskultur och hedersförtryck. Hon har egen erfarenhet av religiöst hedersförtryck. När hon var 17 år lämnade hon sin familj efter att hon misshandlats och hotats till livet av sin bror som ville byta henne mot en kvinna han ville gifta sig med. Mohammads far vägrade gå med på broderns krav. Hon kom till Sverige som politisk flykting 1993.

– Offren för hedersmord får aldrig ses som avskräckande exempel utan måste minnas som de kämpar de var, säger Sara Mohammad. Människor som vågade stå för sin kärlek, som kämpade för sin frihet, som sade nej till förtryck från sina familjer.

Enligt Ungdomsstyrelsens (2009) (Nuvarande Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor) kartläggning Gift mot sin vilja tycker omkring 70 000 ungdomar mellan 16-25 år i Sverige att föräldrarnas kultur och religion begränsar ungdomarnas val av partner. Av dessa ungdomar är 8 500 i riskzonen att bli bortgifta mot sin vilja.

– I Sverige sker uppskattningsvis fem hedersmord per år, men mörkertalet är stort då många fall rubriceras som självmord eller olyckor på grund av bristande bevis, säger Sara Mohammad.

Läs mer om Fadimedagarna

Läs mer på GAPFs hemsida som uppdateras löpande.

Ladda ned Sara Mohammads Sommarprogram i P1 2016

* GAPF Glöm Aldrig Pela och Fadime

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *