Fortsätt äta nötter – de är nyttiga

Har du ätit mycket nötter kring jul? Bra – fortsätt med det, nötter är nyttiga. Nötter innehåller massor av nyttiga näringsämnen och är en superantioxidant!
En handfull nötter, cirka 30 gram, varje dag minskar risken att dö i förtid. Det visar flera större studier. Dessutom verkar nötätare i genomsnitt vara smalare än andra.

Nyttiga nötter Foto: Caroline Maino

Nyttiga nötter
Foto: Caroline Maino

Flera studier har visat att nötter verkar vara positiva för hälsan. De visar att den som äter nötter minskar risken att dö i förtid av både hjärt-kärlsjukdomar och cancer rejält.

– Risken att dö i hjärtsjukdom minskade med 29 procent, enligt Charles Fuchs, chef för Gastrointernal Cancer Center vid Dana-Faber i USA och en av forskarna bakom en studie som publicerats i New England Journal of Medicine skriver TT.
Motsvarande siffra för cancer var elva procent. Enligt studien löper personer som äter minst 28 gram nötter varje dag 20 procents lägre risk att dö i förtid.

Studien har finansierats av The International Tree Nut Council och National Institute of Health i USA. Forskare har analyserat data från två större studier som pågått sedan 1980 respektive 1986. Sammanlagt omkring 120 000 kvinnor och män har ingått i studierna. Vartannat eller vart fjärde år har deltagarna i studierna fått svara på detaljerade frågor om sin livsstil, bland annat om hur mycket nötter de äter.

Forskarna fann också till sin förvåning att nötätarna i genomsnitt var smalare än andra. Men om denna studie visar inte om vissa nötter är nyttigare än andra.

Tidningen Hälsa berättar att nötter är rika på fleromättade och enkelomättade fettsyror, protein, mineraler, B-vitaminer, E-vitamin, fibrer och växtsteroler. Nötter har också ett lågt glykemiskt index (GI) vilket ger en mer balanserad höjning av blodsockret.

Mandel är en av de nyttigaste nötterna, rik på enkelomättat fett, vitamin E, vitamin B2 (tiamin), vitamin B3 (niacin), kalcium, magnesium och järn. Järninnehållet är till exempel mer än dubbelt så högt jämfört med köttfärs på nötkött. Trots innehåll av fytat, som hämmar järnupptaget, är mandlar och andra nötter bra järnkällor.

Valnötter har också ett ovanligt högt innehåll av antioxidanter. Alla nötter innehåller dock starka allergener som kan ge allvarliga akuta reaktioner hos allergiker.

Tidningen Hälsa skriver att det inte går att ge ett exakt råd om hur mycket nötter och frön man bör äta, det beror på hur kosten i övrigt ser ut. Ett riktmärke kan vara 1 deciliter nötter per dag. Använd gärna nötter och frön i sallader, som snacks, i mat och bakning. Men tänk på att upp till 15 procent av de nyttiga fetterna kan förstöras vid rostning och annan upphettning.

Studentfoder eller hajkgodis är nyttigt och gott på fjällturen. Här Gäutasjön utanför Tärnaby. Foto: Caroline Maino

Studentfoder eller hajkgodis är nyttigt och gott på fjällturen. Här Gäutasjön utanför Tärnaby.
Foto: Caroline Maino

På Wikipedia kan man läsa om relativt nyttigt och energirikt godis som kallas Studentfoder (av tyska Studentenfutter) eller studenthavre (danska studenterhavre, lågtyska studentenhaver). Det består av en blandning av mandel och russin eller en tunn bottenplatta av choklad överströdd med bitar av torkad frukt och nötter.

Namnet antas betyda att godiset ger näring och energi åt hårt pluggande studenter, och studentfoder finns också att köpa på konditorier i universitetsstaden Lund. Ordet studenthavre har använts i svenska sedan 1837 eller 1838.

Recept på Studentfoder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *