Fiket i Uppsala – mötesplats för mången författare

Jag har många anledningar att vara tacksam för författaren och Palmeexperten Gunnar Wall*. När jag påbörjade min efterforskning för en deckare om Palme hittade jag Gunnars webbsida och skrev till honom. Vi träffades flera gånger i Uppsala för att prata om min bok och han var alltid otroligt generös med sina encyklopediska kunskaper om Palmemordet.

Trots att jag skrev färdigt boken för nästan två år sedan träffas vi fortfarande och pratar om allt mellan himmel och jord, särskilt om skrivandet. Jag ser honom som en mentor och lär mig fortsatt jättemycket av våra samtal.

Dessutom finns det en annan anledning till att jag är tacksam för Gunnar. Det var han som visade mig Ofvandahls i Uppsala, som har varit ett av Sveriges mest berömda och folkkära fik sedan det öppnade 1878. Inte minst av flera generationer författare.

Medan Gunnar och jag sitter på kaféet och pratar om våra projekt tar vi del i en lång tradition av författare som diskuterat skrivandets konst där. Genom åren har besökare som August Strindberg, Gustaf Fröding, Hjalmar Bergman och Karin Boye hittat hit. För att inte tala om oräkneliga professorer och studenter från Uppsala universitet. Apropå det sistnämnda så har studentpriset inte höjts på 20 år.

När man stiger in på fiket omsluts man omedelbart av den varma och mysiga stämningen. Man börjar vid kassan med dess fantastiska bakverk, inklusive alla svenska klassiker och många olika slags tårtor. Senast Gunnar och jag var där var på Kanelbullens dag den 4:e oktober, och självklart beställde vi varsin kanelbulle. Jag kan även hjärtligt rekommendera deras prinsesstårta som kanske är det godaste jag har ätit i Sverige. Och jag har ätit mycket prinsesstårta i Sverige.

Efter att man har fått sitt bakverk är det dags att stiga in i nästa rum för att ta kaffe eller te. På ett av borden står en stor kaffeurna och på ett annat travade fat och uppochnedvända koppar. Vi fixade vårt kaffe och letade efter en sittplats. Här finns flera små rum och många fridfulla hörn. Man kan sätta sig i ljuset vid gatufönstren eller i något av de andra rummen med mysig innebelysning där stämningen är mer lågmäld.

Foto: Florence Wetzel

Förutom gott kaffe och mumsiga bakverk ger inredningen fiket högsta charmpoäng. Det känns varmt och tryggt, som någons mormors hus. Väggarna har gröna tapeter, gamla tavlor och stora förgyllda speglar. Det finns soffor och stolar med vinröd klädsel och i taket sitter kristallkronor tillsammans med vacker takstuckatur. Det är elegant utan att vara det minsta snobbigt.

Efter en timme med starkt kaffe och bra konversation med Gunnar känns allt möjligt. Att skriva är ett stort äventyr och det är något man gör på egen hand, så det är viktigt att man får lite sällskap då och då. Ofvandhals erbjuder möjligheten att gå ner i varv, begrunda livet och sedan bemöta världen återhämtad. Som författaren Birger Sjöberg skrev:

I himlens klara sal,
Där goda tankar blomma,
Jag och konditor Ofvandahl
Få vila bland de fromma. 

Tusen tack till min svensklärare Lukas Häusler som hjälpte mig finslipa min svenska.

Florence Wetzel

Florence Wetzel
Foto: Flora Sugarman

Florence Wetzel bor i New Jersey, USA. Hon är författare och journalist. Som författare och recensent rör hon sig lätt mellan länderna och kan fortsätta sitt skrivande varhelst hon befinner sig. Florence blev nyfiken på Sverige när hon läst några svenska deckarförfattares böcker. Nu besöker hon Sverige flera gånger varje år. I juni 2015 gjorde Kultursmakarna en intervju med Florence. Nu medverkar hon som gästskribent. Detta är hennes trettonde artikel. 

Här är hennes tidigare artiklar som gästskribent:
En svensk oas med julstämning i New York
En glassupplevelse i Gamla stan
Hunden Arthur – Bokmässans stjärna
Stig in i en annan värld på Storkyrkobadet 
”Cozy” – inte mysigt för en amerikan
Frukosten öppnade mitt sinne
En lagom svensk smörgås
Svart kaffe hos Jan Allan
Kokta ägg på Island
Klenäter var du än kommer på Island
Wallander och jag

*Gunnar Wall har skrivit böcker som Konspiration Olof Palme, Maktens mörka korridorer: En kriminalroman, med mera. För mer information kolla gunnarwall.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *