Högtider att uppmärksamma från 6 till 16 januari

God jul – är det nu i helgen för dem som firar ortodox jul. Gott nytt år – är det för dem som firar Mahayanabuddhistiskt nyår på torsdag, Yennayer – berbiskt nyår på torsdag eller lördag eller nyår enligt ortodox tideräkning på fredag. Och på fredag är det Tjugondedag Knut i Sverige och julen dansas ut. Dessutom är det bland annat myndighetsdag, Seiji no Hi, i Japan på måndag och hinduer firar Makara Sankranti på lördag. Håll dig uppdaterad via ”Vår kalender”.

Jul, jul … nu i helgen firar ortodoxa jul.
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 6 januari
– Epifania/Theofania/Trettondedag jul* är en viktig juldag och firas till minne av de tre vise männen som följde en stjärna till Betlehem, där Jesus föddes. I den ortodoxa kyrkan firas theofania till minne av Jesu dop. I samband med det utförs den stora vattenvälsignelsen (se även 19 januari då ortodoxa firar högtiden)
– Julafton (ortodox) *– för ortodoxa som följer den julianska kalendern infaller julafton den 6 januari.


Lördag 7 januari
– Juldagen – Kristi födelse enligt Julianska kalendern (ortodoxa)*.Under juldagen firar kristna att Gud steg ned till jorden genom sin son Jesus födelse för att ge människorna en väg till frälsning. Enligt Bibeln föddes Jesus i ett stall och en stjärna tändes på himlen för att markera platsen för hans födelse. (Julianska kalendern). Det finns flera ortodoxa kyrkor som firar julen vid denna tid:
* Armeniska apostoliska kyrkan
* Grekisk-ortodoxa kyrkan
* Rysk-ortodoxa kyrkan
* Finska ortodoxa kyrkan
* Syrisk-ortodoxa kyrkan
* Serbisk-ortodoxa kyrkan
* Bulgarisk-ortodoxa kyrkan
* Eritreansk-ortodoxa kyrkan
* Etiopisk-ortodoxa kyrkan – kallas Ganna. Traditionellt äts Doro Wat – etiopisk kycklinggryta och Injera – etiopiskt surdegsbröd.
* Koptisk-ortodoxa kyrkan


Söndag 8 januari


Måndag 9 januari
Seiji no Hi – myndighetsdagen (Japan). Detta är en japansk helgdag som hålls varje år den andra måndagen i januari. Alla som har blivit myndiga det senaste året firas. Festen ska också hjälpa dem att inse att de blivit vuxna. Fira dagen med att göra egen sushi.


Tisdag 10 januari


Onsdag 11 januari


Torsdag 12 januari
Yennayer – berbiskt nyår 2967. I Algeriet firas berbernas nyårsafton, Yennayer, den 12 januari och det blir år 2967 enligt berbernas tideräkning när den julianska kalendern räknar år 2017. Det firas med fester och familjemåltider. Yennayer är den enda icke-muslimska gemensamma festen för alla nordafrikanska folk. Fira Yennayer med en smaskig couscous med kyckling.
– Mahayanabuddhistiskt nyår. Detta nyår firas främst i Kina, Korea, Japan och Vietnam och infaller vid fullmånen i januari. Det firas oftast i tre dagar men det varierar i olika länder.


Fredag 13 januari
Tjugondedag Knut*, Sverige.
– Nyårsafton (ortodoxa)* – Fira med Glassuflé nobis – desserten Tore Wretman gav min man när han pryade på Operakällaren på 1960-talet.


Lördag 14 januari
Yennayer – berbiskt nyår 2967. Många berber firar det berbiska nyåret den 14 januari och många firar Yennayer den 12 januari – se det datumet.
– Makara Sankranti. Solens inträde i Stenbockens tecken (hinduer). Chura är en av många olika snacks som hör till när indiska hinduer firar Makara Sankranti – att våren är på väg i och med att solen börjar röra sig bort från Stenbockens vändkrets. Detta firas bland annat med rituella bad i flod eller vattendrag samt drakflygning i mitten av januari. Sesamfrön och ris är två viktiga ingredienser i maten under festivalen. Indiska sesamkakor är en av festivalens specialiteter. Här förmedlar vi ett recept från bloggen Amy´s piece of cake . I Bihar och Orissa äts chura som första måltid under  Makar Sankranti-festivalen. Här förmedlar vi ett recept.
– Revolutionens och ungdomens dag (Tunisien)*


Söndag 15 januari
Tulpanens dag * – tulpanen, liksom många andra blommor, är ätlig. Prova en sallad med tulpan.
– Världsreligionsdagen –  Dagen instiftades år 1949 av det amerikanska bahá’í-samfundets nationella andliga råd och markeras varje år den tredje söndagen i januari. Temat för världsreligionsdagen är att alla religionerna har en gemensam grund, att religion måste skapa enighet mellan människor och att religion måste överensstämma med vetenskap, forskning och förnuft.


Måndag 16 januari
– Martin Luther Kings dag i USA (högtidlighålls den tredje måndagen i januari). ”Den yttersta måttstocken för en människa handlar inte om var hon står då hon har det tryggt och bekvämt, utan var hon står i stunder av utmaningar och konflikter.” Pastor Martin Luther King, var förgrundsgestalt i den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Han tilldelades Nobels fredspris 1964. Han mördades 1968.

 

2 comments for “Högtider att uppmärksamma från 6 till 16 januari

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *