Högtider att uppmärksamma från 2 till 12 december

På måndag, den 5 december – 5 i 12 – är det en nationell manifestationsdag runt om i landet mot främlingsfientlighet och rasism. Manifestationer sker även i riksdagen och EU-parlamentet. Läs mer om rörelsen och manifestationen här. På söndag uppmärksammar ortodoxa kristna Guds moders tempelgång, på torsdag firar buddhister Bhodidagen och muslimer firar Profetens födelsedag nästa måndag. Pepparkakstider är det nu, det står klart när vi noterar att det är pepparkakans dag på fredag och att föregångaren Lebkuchen gärna äts när St Nikolaus – helgonet som blev jultomten har namnsdag  på tisdag. Vi förmedlar receptet på pepparkakor har jag fått av min gudmor Margareta Conradi. Dessutom har sex länder nationaldag de närmsta tio dagarna. Kika i vår kalender och läs mer.

 

Pepparkakshus Foto: Caroline Maino

Pepparkakshus
Foto: Caroline Maino

 

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 2 december
 Förenade Arabemiratens nationaldag. Landet firar att sju emirat bildade ett land 1971. Umm Ali är en vanlig, och tröstande, efterrätt.
Laos firar republikens dag – Laos nationalrätt är salladen Larb som även kallas Laap, Larp, Lahp eller Lahb. Larb är en av de internationellt mest kända salladerna.
– Internationella dagen för avskaffande av slaveri (FN)


Lördag 3 december
– Internationella dagen för funktionsnedsatta (FN)


Söndag 4 december
Guds moders tempelgång (ortodoxa katoliker). Firas till minne av när Maria som barn fördes till Jerusalems tempel där hon mottogs av översteprästen Sackarias och bars in i templets allra heligaste del. Hon stannade i templet till sitt tolfte levnadsår. (se även 21 november), berättar Multireligiös almanacka.
– Andra advent (katoliker, protestanter)


Måndag 5 december
Thailands nationaldag. Här tipsar vi om den thailändska nationalrätten Penang – en fantastiskt god kycklingrätt.
– Nationell manifestation mot främlingsfientlighet och rasism. 5 i 12-rörelsen. Läs mer om rörelsen och manifestationen här.


Tisdag 6 december
Finlands nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1917. Pröva gärna Rosolli är en färgrik finsk mycket smakrik form av sillsallad som finns på alla finska julbord.
St Nikolaus – helgonet som blev jultomten har namnsdag i dag. I Tyskland ställer barnen ut sina stövlar utanför dörren eller på fönsterblecket på kvällen den 5 december – kanske kommer jultomten på natten… Lebkuchen, tyska pepparkakor och tillika våra pepparkakors föregångare, är populära runt jul. Här förmedlar vi ett klassiskt recept på mjuka lebkuchen från den tyska sajten Lebkuchen.


Onsdag 7 december


Torsdag 8 december
– Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet (katoliker). Arvssynden är enligt kristendomen en konsekvens av att Adam och Eva bröt mot Guds vilja genom att äta av kunskapens frukt. Katoliker firar under denna dag att Jungfru Maria föddes utan att vara befläckad av arvssynd.
Bhodidagen (buddhister) – högtiden firas till minne av att prinsen Siddharta Gautama nådde upplysning och blev den förste Buddah Rispudding och Bodhikakor hör till firandet.
Mors dag i Panama.


Fredag 9 december
– Pepparkakans dag – här förmedlar vi receptet på pepparkakor har jag fått av min gudmor Margareta Conradi. I sin tur hade hon fått det av sin farmor i Umeå. Receptet är minst från slutet av 1800-talet. Fira pepparkakans dag med dessa godingar, eller kanske med föregångerna Lebkuchen som du kan läsa mer om här.
– Annadagen


Lördag 10 december
– Mänskliga rättigheternas dag – Mänskliga rättigheternas dag instiftades av FN två år efter att FN:s generalförsamling den 10 december 1948 godkände en deklaration som handlade om de mänskliga rättigheterna. Dagen instiftades för att hylla deklarationen och dess syfte. Läs om Sveriges första doktor i mänskliga rättigheter.
– Nobeldagen. Läs gärna mer om Nobelbankettens historia här. Glöm för all del inte att äta tillsammans, för – utan gemensamma måltider inga Nobelpris.
Terra Madre day – dagen är instiftad av Slow Food. Gör gärna Slow food-festmenyn med vitlökskotletter med örter och nejlika.
– Internationella djurrättsdagen


Söndag 11 december
Burkina Fasos nationaldag – firar republikens dag
– Tredje advent (katoliker, protestanter). Tredje söndagen i advent är en av söndagarna i adventsfastan, särskilt ägnad Johannes döparen. Den kristna fastan innebär rent allmänt att minska födointaget, men också att avstå från kött. Här förmedlar vi några recept om du vill ta fasta på fastan.


Måndag 12 december
Kenyas nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1963. Maten i Kenya har starka influenser från indisk mat. Kenyas inofficiella nationalrätt är nyama choma – grillat kött.
Mawlid-al-nabi – Profetens födelsedag (muslimer). Vid denna muslimska högtid firas profeten Muhammeds födelsedag. Dagen firas på olika sätt i olika länder. Det är vanligt att man läser om Muhammeds liv, sjunger och läser dikter till hans ära. Firas fem dagar senare av shiamuslimer. Mawlid är även en beteckningen av firandet av andra, i islam, viktiga personers födelse. Det är även benämningen på de hyllningsdikter som skrivits om detta. Mawlid är numera i de flesta muslimska länder en nationell helgdag där bön förrättas i huvudstädernas centrala moské i närvaro av ländernas ledare och regeringar. Firandet börjar vid solnedgången kvällen innan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *