Högtider att uppmärksamma från 25 november till 5 december

Den svarta fredagen har börjat få fäste i affärernas marknadsföring även i Sverige. I morgon lördag är det den internationella kampanjen En köpfri dag – (Buy Nothing Day). Så det går att göra rätt åt två håll på två dagar.

På söndag är det första advent, kyrkoåret för kristna inleds och nedräkningen inför jul startar. De närmsta tio dagarna har elva länder nationaldag och vi noterar fyra FN-dagar. Det finns även flera matrelaterade dagar. Och ska vi på onsdag få reda på hur vädret blir vid jul…?

 

Vi tänder första ljuset i advent Foto: Lena Ahlström

Vi tänder första ljuset i advent
Foto: Lena Ahlström

 

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 25 november
Bosnien och Hercegovinas nationaldag – (firar Författningsdagen, 1943). Här berättar Jadranka Jesic lite om mat och firande på Balkan.
Surinams nationaldag – (firar självständighet från Nederländerna 1975). Pom är festrätten nummer ett i Surinam.
– Internationella dagen för bekämpning av våld mot kvinnor (FN)
– Kadrupäev – Katarinadagen (Estland)
– Pälsfria fredagen (Djurens rätt) infaller sista fredagen i november.


Lördag 26 november
– Världsdagen mot Foie gras
En köpfri dag – (Buy Nothing Day) infaller sista lördagen i november världen över. En köpfri dag är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster samt att visa på att det finns alternativ till att hela tiden köpa nytt. Du deltar solidariskt genom att du under dagen 24 timmar inte köper någonting.


Söndag 27 november
– Första advent (katoliker, protestanter). Advent betyder ankomst och den man väntar på är frälsaren och räddaren Jesus Kristus, som föds 25 december. Det är en tid av förberedelse och förhoppningar. Första advent inleder kyrkoåret. Läs mer om att Advent betyder ankomst – vi går i väntans tider. Läs mer om adventsstjärnan och varför inte göra en Adventskaka med saffran till fikastunden på första advent.
Mors dag i Ryssland, firas sista söndagen i november.


Måndag 28 november
Albaniens nationaldag – (firar självständighet från Osmanska Riket, 1912). Läs mer vad vi skrev när Albanien fyllde 102 år 2014. Här kan du läsa mer om det albanska köket och även få ett recept på Tavë kosi, möra vitlöksdoftande lammbitar med ris kryddade med oregano under yoghurttäcke gratinerat i ugnen tills de får en gyllene krämig ostliknande yta.
Mauretaniens nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1960)
Östtimors nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1975)


Tisdag 29 november
– Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket (FN). Gör en palestinsk rätt, Makluba upp-och-ner-gryta.


Onsdag 30 november
Barbados nationaldag – (firar självständighet från Storbritannien 1966). Berusad kyckling kan vara en huvudrätt att satsa på denna dag.
– Kåldolmens dag – dagen är en påminnelse om att svensk kultur alltid har formats i samspel med omvärlden, inte minst under 1700-talet, som var en period av intensivt kulturutbyte mellan Sverige och Orienten till följd av Karl XII:s och den svenska arméns mer än femåriga vistelse i Osmanska riket.Vindolmar och kåldolmar är ett bra exempel på hur olika kulturer möts i två maträtter som påminner om varandra. Därför förmedlar vi två recept till denna dag: Kåldolmar på svenskt vis och turkiska vinbladsdolmar.
– Andersdagen. När Anders slaskar julen braskar. Får vi i dag veta hur julvädret blir tro?


Torsdag 1 december
Centralafrikanska republikens nationaldag
Rumäniens nationaldag – firar dagen när nationen förenades 1918. Här förmedlar vi recept på nationalrätterna Sarmale, surkålsdolmar, och Clatitie, rumänska pannkakor
– Rosa Parks dag (USA) – En dag år 1955 vägrade den svarta sömmerskan Rosa Parks att lämna sin plats i bussen åt en vit man. Hon dömdes till 10 dollar i böter, överklagade och vann. Efter ett år förbjöds all rasåtskillnad på bussar och tåg i USA. Rosa Parks protest ses som startskottet för den amerikanska medborgarrättsrörelsen.


Fredag 2 december
Förenade Arabemiratens nationaldag
Laos firar republikens dag – Laos nationalrätt är salladen Larb som även kallas Laap, Larp, Lahp eller Lahb. Larb är en av de internationellt mest kända salladerna.
– Internationella dagen för avskaffande av slaveri (FN)


Lördag 3 december
– Internationella dagen för funktionsnedsatta (FN)


Söndag 4 december
Guds moders tempelgång (ortodoxa katoliker). Firas till minne av när Maria som barn fördes till Jerusalems tempel där hon mottogs av översteprästen Sackarias och bars in i templets allra heligaste del. Hon stannade i templet till sitt tolfte levnadsår. (se även 21 november), berättar Multireligiös almanacka.
– Andra advent (katoliker, protestanter)


Måndag 5 december
Thailands nationaldag – firar kungens födelsedag. Här tipsar vi om den thailändska nationalrätten Penang – en fantastiskt god kycklingrätt.
– Nationell manifestation mot främlingsfientlighet och rasism. 5 i 12-rörelsen. Läs mer om rörelsen och manifestationen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *