Högtider att uppmärksamma från 14 till 24 oktober

Tycker du om ägg? räkor? fetaost? chokladmuffins kanske? grynkorv eller hackkorv? Då är de kommande tio dagarna i din smak – alla dessa matvaror har egna dagar denna period. I slutet på perioden hittar vi två nationaldagar – verkligen inte många denna gång. Bland religiösa högtider finns Sukkot, lövhyddohögtiden, för judar och sikher firar Guru Granth Sahib-dagen.  Och på torsdag är det kvinnodag i Vietnam. Kika i kalendern och läs mer.

 

Vaktelägg. Foto: Caroline Maino

Äggets dag är det den andra fredagen i oktober, även för vaktelägg.
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 14 oktober
– Räkmackans dag – Gör en räckmacka med majonnäs om du vill fira dagen.
Mors dag i  Vitryssland
– Äggets dag – dagen infaller andra fredagen i oktober. Gör en traditionell bohuslänsk äggost för att fira dagen.


Lördag 15 oktober
– Fetaostens dag – fira med fetaost- och vattenmelontorn
– Vita käppens dag – dagen uppmärksammar situationen för personer med synnedsättning extra runt om i världen. De flesta synskadade använder vit käpp som en signal om att de har dålig syn och att övriga behöver visa hänsyn.


Söndag 16 oktober
– Världslivsmedelsdagen
– Mors dag i Argentina , Dia de la Madre, firas tredje söndagen i oktober.


Måndag 17 oktober
– Internationella dagen för utrotande av fattigdom (FN).
Sukkot – lövhyddohögtiden (judar). Sukkot är ursprungligen en skördehögtid. Många judar bygger lövhyddor i trädgården eller vid synagogan. Man äter gärna sina måltider i hyddan och vissa ortodoxa familjer sover i den. Syftet är at minnas det judiska folkets långa vandring i öknen, berättar Multireligiösa almanackan. Fira till exempel med Rostbiff och äppelkaka på mos. Notera att firandet börjar vid solnedgången dagen före.


Tisdag 18 oktober
– Chokladmuffins dag Här förmedlar vi ett recept från TastelineChokladmuffins med chokladbitar – som kan passa bra till Chokladmuffinsens dag.


Onsdag 19 oktober


Torsdag 20 oktober
– Kvinnodagen (Vietnam) – Vietnamesiska kvinnodagen är en dag då samhället visar sin kärlek och respekt till de vietnamesiska kvinnorna. På denna dag får vietnamesiska kvinnor rosor, vykort och hälsningar. För att minnas att det Vietnamesiska kvinnoförbundet inrättades den 20 oktober 1930 instiftades denna dag, berättar sajten VietnamWiki.Net.
– Guru Granth Sahib-dagen (sikher). Sikhernas heliga skrift ses som sikhernas guru eller andliga ledare och kallas Adi Granth eller Guru Granth Sahib. Därför behandlas Guru Granth Sahib som en levande människa som väcks varje morgon och läggs till vila varje kväll i en himmelssäng, berättar Multireligiösa almanackan. Texten färdigställdes och installerades i det Gyllene templet i Amritsar, Indien, den 1 september år 1604. Årsdagen av att boken färdigställdes har firats i över 400 år av sikher världen runt, bland annat med langar, vegetarisk mat som fritt erbjuds alla tempelbesökare.
Grynkorvens dag, infaller tredje torsdagen i oktober
Måltidens dag, infaller tredje torsdagen i oktober. Välj en svensk klassiker på Måltidens dag. Här delar Linda Nilsson med sig av sitt recept på slottsstek med gräddsås, gelé, inlagd gurka och kokt potatis.


Fredag 21 oktober


Lördag 22 oktober
Hackkorvens dag, uppmärksammas den fjärde lördagen i oktober. Här förmedlar vi ett recept på hackkorvslåda  från Bo Göran ”Bola” Sjögren.
– Internationella stamningsdagen (ISAD)


Söndag 23 oktober
Ungerns nationaldag, den tredje vid sidan av 15 mars och 20 augusti. Ungerns nationalrätt gulasch ska egentligen vara den krämiga rätten i mörkröd sås Pölköt. Som dessert kan Gundels Palacsinta – förnäma pannkakor från Ungern passa.


Måndag 24 oktober
Zambias nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1964)
FN-dagen – Organisationen grundades just när andra världskriget var slut 1945 och FN-stadgan trädde i kraft. Sedan dess firas FN-dagen detta datum.
– Världsdagen för information om utvecklingsfrågor (FN).
– Shemini Atserat (judar). En glädjefylld festdag då man ber en särskild bön om regn i Israel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *