Alla pratar svenska när 12 kulturer möts

I veckan var det så dags för höstens första middag där nya och sedan länge etablerade svenskar lagar och äter mat tillsammans i Kultursmakarnas regi. Idén är språkträning i kök och vid middagsbord. Och en social träff för människor från många kulturer. Matlagningsaktiviteten sker i samarbete med Internationella Bekantskaper. 

Här smaskar middagsgästerna på två kinesiska festrätter Foto: Lena Ahlström

Här smaskar middagsgästerna på två kinesiska festrätter
Foto: Lena Ahlström

Temat denna gång var Månfesten som är höstens stora högtid i Kina och som inföll vid fullmånen för ett par veckor sedan. 25 personer med ursprung i 12 olika länder samlades in en lokal på Södermalm i Stockholm där tre kvinnor med ursprung i Kina lagade mat tillsammans med Kultursmakarna.

Matlaget lagade två rätter som är vanliga på festborden i Kina vid denna högtid, Di San Xian – med tre smaker från jorden och Gongbao Jiding – en grym kycklingrätt!

IMG_1939

Julia, Eva, Linda och Helene lagade maten Foto: Lena Ahlström

– Det är bra språkträning att laga mat tillsammans med svenskspråkiga, säger Linda mer ursprung i Korea. Jag lärde mig flera nya ord och uttryck som används vid matlagning, t ex vad det är för skillnad på en spade och en stekspade.

Foto: Lena Ahlström

Foto: Lena Ahlström

IMG_1948

Foto: Lena Ahlström

IMG_1945

Foto: Lena Ahlström

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingen månfestival utan månkakor
Månfesten infaller på åttonde månadens femtonde dag, under september eller oktober, i år den 27 september. Det är en gammal tradition, förmodligen äldre än tre tusen år, då härskaren offrade till solen under våren och till månen under hösten.

Månkakor från Honkong Foto: Lena Ahlström

Månkakor från Honkong
Foto: Lena Ahlström

Under månfesten njuter man av den vackra fullmånen och äter runda och mättande månkakor. Sådana månkakor kan köpas i mängder av lyxiga förpackningar och är mycket populära som presenter.

Räddade människorna från att torka ihjäl
Det finns olika populära berättelser – och varianter av berättelser – om bakgrunden till månfesten. En av dem handlar om hjälten Hou Yi som i den mytiska forntiden räddade jorden och människorna från att torka ihjäl på grund av det intensiva ljuset och värmen från de tio solar som då skulle ha cirklat runt jorden. Hou Yi steg upp på toppen av Kunlun-bergen i västra Kina och sköt med sin pilbåge ner nio av solarna.

Hou Yi hade också en vacker och godhjärtad hustru, Chang E, som han var mycket förälskad i. En dag råkade han möta himlens kejsarinna, Wangmu, som gav honom en dryck som omedelbart skulle föra honom till himlen och bli odödlig om han drack av den. Men Hou Yi ville inte skiljas från Chang E, så han gav henne drycken så att hon tills vidare kunde förvara den.

Svalde drycken och flög till himlen
Men en mindre godhjärtad man, Peng Meng, råkade se vad det var Chang E gömde och en dag när Hou Yi var borta trängde sig Peng Meng med svärdet i handen in till Chang E för att tvinga henne att ge honom den åtråvärda drycken. När Chang E insåg att hon inte kunde försvara sig mot Peng Meng svalde hon istället själv drycken varpå hennes kropp lättade från marken och hon flög upp till himlen.

Månkaka Foto: Junelee

Månkaka
Foto: Junelee

När Hou Yi på kvällen återvände hem och fick veta vad som hänt överväldigades han av sorg. Han vände sig mot natthimlen och ropade på Chang E och då fann han att månen lyste extra starkt och på dess yta såg han en skugga som liknade hustrun.

Hou Yi försökte förgäves nå månen, istället dukade han upp ett bord med sötsaker för Chang E och när folket hörde talas om det hela gjorde de detsamma. Det är förmodligen de månkakorna som vi idag kan njuta av under fullmånen.

IMG_1950

Linda Yin älskar att fira Månfesten Foto: Lena Ahlström

För Linda betyder Månfesten (Zhongqiu Jie) en fin familjesamvaro. Linda har vuxit upp i norra Kina i Yanji, som är en stad där den koreanska minoriteten bor. Hennes farfarfar flyttade till Kina när han var barn, innan Korea delades Syd- och Nordkorea. Sedan fem år bor Linda Sverige.

– Månfesten ger mig hemkänsla, säger Linda. Att dekorera med lyktor, äta god mat och goda månkakor stärker familjebanden. När vi firar månfesten i Sverige har vi knytkalas i Andreas-kyrkan vid Slussen i Stockholm och berättar de sagor som finns kring firandet av månfesten. Det finns många att välja på. Berättelsen om Hou Yi och Chang E är bara en.

I Sydkorea och Kina är Månfesten en av årets viktigaste högtider. Familjemedlemmar från när och fjärran samlas och delar mat och sagor. Då firar man inte bara tillsammans med sina nu levande släktingar utan samtalar även med sina döda släktingar. Gräset kring gravarna klipps och man visar sin tacksamhet för sina döda släktingar. Det kan till och med hända att de får ”smaka” på en månkaka.

Kultursmakarna är ett socialt projekt med ett uttalat altruistiskt syfte att främja kontakt och förståelse mellan olika kulturer. Vi vill spegla det som förenar människor och bygger därför broar mellan grytorna.

Källa: Kina – Kultur och tradition

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *