Högtider att uppmärksamma från 16 till 26 oktober

FN-bakelse sedan 2010
FN-bakelse sedan 2010

FN fyller 70 år i år. Organisationen grundades just när andra världskriget var slut 1945 och FN-stadgan trädde i kraft den 24 oktober. Sedan dess firas FN-dagen det datumet. Den kommande veckan uppmärksammar flera andra FN-dagar oss även på fattigdom och hunger i världen. Den dagen firas även ytterligare ett nyår…

Under de närmsta tio dagarna firar sikherna Guru Granth Sahib, hinduerna firar Dussehra och muslimerna ashura. Fyra nationaldagar står också på tur liksom en mors dag och andra profana dagar som chokladmuffinsens och potatisens.

I veckan som har gått har vi bland annat berättat om den internationella flickdagen, om Thanksgiving i Kanada som firas i oktober och är en helgdag utan större stress, samt Spaniens nationaldag och Columbus dag. I det sammanhanget förmedlade vi ett paëllarecept. Vi har även berättat om ytterligare ett nyår – Al-hijra – det muslimska nyåret. Att mat i skolan inte är självklar i världen har vi konstaterat samt att grynkorvens dag finns.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 16 oktober
– Världslivsmedelsdagen (FN) – Varje år sedan ett par decennier uppmärksammar FAO ”World Food Day” denna dag, samma dag som organisationen bildades 1945, med olika teman. Syftet är att påminna om de oerhörda problem som orsakas av fattigdom och hunger i stora delar av världen.


Lördag 17 oktober
– Internationella dagen för utrotande av fattigdom (FN) – Denna dag 1987 samlades mer än 100.000 människor i Paris, Frankrike, för att hedra offren för extrem fattigdom, våld och hunger. Till minne av den dagen instiftade FN 1993 den internationella dagen för utrotning av fattigdom för att öka medvetenheten om behovet av att utrota fattigdomen i världens alla länder. Fattigdomsbekämpning är fortfarande kärnan i FN:s utvecklingsagenda.


Söndag 18 oktober
– Chokladmuffins dag Här förmedlar vi ett recept från TastelineChokladmuffins med chokladbitar – som kan passa bra till Chokladmuffinsens dag.
– Mors dag i Argentina , Dia de la Madre, firas tredje söndagen i oktober.


Måndag 19 oktober


Tisdag 20 oktober
– Guru Granth Sahib-dagen (sikher). Den tionde gurun beslutade 1708 att skriften hädanefter skulle ses som sikhernas guru eller andliga ledare. Därför behandlas Guru Granth Sahib som en levande människa som väcks varje morgon och läggs till vila varje kväll i en himmelssäng, berättar Multireligiösa almanackan.
– Kvinnodagen (Vietnam)


Onsdag 21 oktober


Torsdag 22 oktober
– Dussehra eller Vijaya Dashami eller Dasara (hinduer) – segern på den tionde dagen. På den tionde dagen efter de nio nätterna (navratri) firas gudinnan Durgas seger över buffeldemonen Mahishasura. Den här högtiden symboliserar hur det goda alltid till sist vinner över det onda, men på ett djupare plan även hur människan kan nå ett andligt uppvaknande. Till firandet hör att bränna bilder av den 10-hövdade demonen Ravana, Högtiden är kulmen på Navaratrifestivalen. Navaratri börjar i år 13 oktober och avslutas den 22 oktober.


Fredag 23 oktober
 Ungerns nationaldag, den tredje vid sidan av 15 mars och 20 augusti. Ungerns nationalrätt gulasch ska egentligen vara den krämiga rätten i mörkröd sås Pölköt. Som dessert kan Gundels Palacsinta – förnäma pannkakor från Ungern passa.
– Ashura (muslimer) Dagen utgör kulmen på en tio dagar lång sorgehögtid i månaden muharram. Det är en viktig dag inom shiaislam. Shiamuslimer sörjer martyren Hussein och hans nära som dödades under slaget vid Karbala år 680 enligt västerländsk tideräkning.


Lördag 24 oktober
 Zambias nationaldag  (firar självständighet från Storbritannien 1964)
– FN-dagen – FN fyller 70 år i år. Organisationen grundades just när andra världskriget var slut 1945 och FN-stadgan trädde i kraft. Sedan dess firas FN-dagen det datumet.
– Världsdagen för information om utvecklingsfrågor (FN).
– Vikram Samvat – nyår (hinduer). Det finns två officiella nyår i den hinduiska kalendern – Vikram Samvat och Shaka Samvat. Vikram är nyår enligt en månbaserad hinduisk kalender som utgår från en kungs krigsseger. Vikram är namnet på själva kalendern som används särskilt till att bestämma tidpunkt för olika religiösa högtider. Denna dag firas mest av hinduer med anknytning till Gujarat i Indien.
– Hackkorvens dag, uppmärksammas den fjärde lördagen i oktober.


Söndag 25 oktober
 Kazakstan  (firar Republikens dag)
– Världspastadagen – vi har flera tips på goda pastarätter, till exempel Pasta med fetaost och spenat och Pasta med kantarell och Serranoskinka.
– Sommartid slutar natten till söndag. Glöm inte att ställa tillbaka klockan när du ställer tillbaka grillen i förrådet..


Måndag 26 oktober
 Österrikes nationaldag (firar neutralitetsdagen, 1955)
– Potatisens dag – fira dagen med Fröken Larssons råraka med kallrökt lax.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *