Bakterier i vår mat – en dyr historia!

Matförgiftningar är inte gratis. En ny undersökning från AgriFood Economics Center visar att sjukdomskostnaderna för matförgiftning i Sverige överstiger en miljard kronor per år. Det är nästan 500 miljoner kronor mer än tidigare uppskattningar. 

Det är inte roligt att bli magsjuk och dyrt för samhället är det också. Dyrare än man tidigare trott. Kostnaderna för fem olika bakterier som smittar via livsmedel: campylobacter, salmonella, EHEC, yersinia och shigella uppgår till mer än en miljard kronor årligen, vilket är ungefär dubbelt så högt som man tidigare trott.

Dyrast och vanligast totalt sett är campylobacterinfektioner som står för 629 miljoner kronor, drygt 60 procent, av de totala sjukdomskostnaderna. Salmonella står för 230 miljoner kronor och EHEC för 76 miljoner kronor av de totala kostnaderna. EHEC är mindre vanligt förekommande men har en dubbelt så hög kostnad per sjukdomsfall som de övriga sjukdomarna. I beräkningarna ingår kostnader för medicin, sjukvård, rehabilitering och produktionsbortfall vid sjukskrivning. Dessa kostnader har beräknats både för de fem huvudsjukdomarna och för de olika följdsjukdomar man kan få, vilket är en anledning till att kostnaderna är högre än i andra studier, enligt Kristian Sundström, nationalekonom på AgriFood och författare till studien.

– Så många som 15 procent kan till exempel få problem med leder och tarmfunktioner, problem som i värsta fall kan sitta i flera år. I vissa fall kan även värre och ibland livshotande sjukdomstillstånd uppstå, vilket det senaste stora EHEC-utbrottet i Tyskland visade.

En viktig del i arbetet att ta fram kostnaderna har också varit att modellera hur många fall som verkligen inträffar årligen. Exempelvis rapporteras årligen 7 880 fall av campylobacterinfektion, medan det verkliga antalet fall beräknas överstiga 70 000.

– Vi har uppskattat att det verkliga antalet sjukdomsfall är mellan sex och nio gånger högre än antalet rapporterade fall. Detta beror framför allt på att många fall är så lindriga att man inte söker vård, men det kan också bero på feldiagnoser och osäkra provtagningsresultat. Vi har tagit fram en modell för att ta hänsyn till dessa felkällor, och för att därigenom kunna få fram en bättre bild av det verkliga antalet sjukdomsfall.

Jan_Verkolje_-_Antonie_van_Leeuwenhoek

Antonie van Leeuwenhoek på bilden var den första person som observerade bakterier genom ett mikroskop. (Wikipedia)

Lite tips vad du kan tänka på för att slippa matförgitning:

http://xn--matfrgiftning-lmb.se/hur_man_undviker_matforgiftning.html#.Vf_uVGTtlHw

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *