Nyår mm att uppmärksamma från 11 till 21 september

Gott nytt år – det firas tjugotalet nyår runt om i världen under ett kalenderår. I dag firas  det koptiska nyåret liksom Enkutatash, Etiopiska nyåret. På måndag är det Rosh Hashana, judiska nyåret samt Kyrkligt nyår, det vill säga att kyrkoåret börjar för ortodoxa kristna. Dessutom finns 13 nationaldagar, kebabens och messmörets dagar plus internationella dagen för demokrati bland annat att uppmärksamma.

skc3a4rmklipp26

Den gångna veckan har vi berättat att Brasiliens nationaldag knappt firas, att extremt BMI är tre gånger vanligare bland barn med autismspektrumstörning, om vikten av att kunna läsa och Enkutatash, det etiopiska nyåret och att lite lagom med öl är bra för kvinnohjärtat. Vi har även förmedlat recept på spagetti carbonara på bacondagen, bokstavssoppa på internationella läskunnighetsdagen, hemmagjortd kebab på kebabens dag plus kycklinggrytan Doro wat och  injera, ett tunt poröst surdegsbröd till nyårsfirande.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 11 September
Kebabens dag – Vi förmedlar recept på hemmagjord kebab med två hemmagjorda såser, en röd och en vit. Kebaben anses ha sitt ursprung i Anatolien i Turkiet där det finns en lång tradition av att servera grillat kött tillsammans med bröd. I vårt rekommenderade recept ingår köttfärs av nöt, men detta går naturligtvis att byta ut mot tunt skivat stekt eller grillat kött, varför inte av lamm, som är väldigt vanligt i Turkiet.
– Koptiska nyåret – Nayrouz. Koptisk-ortodoxa kyrkans kalender bygger på en uråldrig egyptisk kalender. Tideräkningen utgår från år 284, martyråret, då stora massakrer utfördes på kristna i det romerska riket, berättar Multireligiösa almanackan. Fira med Doro wat är en typisk etiopisk och eritreansk rätt samt injera, ett tunt poröst surdegsbröd
– Enkutatash, Etiopiska nyåret. Helgen infaller när den tre månader långa regnperioden är slut. Det etiopiska nyåret firas förutom av etiopier också av rastafarianer världen över eftersom de ser Etiopien som sitt hemland i andlig bemärkelse. I år blir det 2008, berättar Multireligiösa almanackan. Fira som det koptiska nyåret – med grytan Doro wat och  injera, ett tunt poröst surdegsbröd


Lördag 12 September
 Kap Verdes nationaldag, firar självständighet från Portugal 1975.


Söndag 13 September


Måndag 14 September
– Heliga korsets upphöjelse (ortodox, katolsk). En dag tillägnad korset som var själva instrumentet för frälsningen. Enligt legenden grävdes korset fram på Golgata av Sankta Helena år 326. (Se även 27 september).
– Kyrkligt nyår, det vill säga att kyrkoåret börjar (ortodoxa). Firas vid tiden då Moses tog emot budtavlorna av Gud på berget Sinai. En dag då ortodoxa kyrkan särskilt betonar människans ansvar gentemot skapelsen (se även 1 september).
– Rosh Hashana, judiska nyåret. Rosh Hashana betyder årets huvud och är början på en tio dagar lång period av botgöring och reflektion. Under nyårsfirandet äter man äpple doppat i honung som symboliserar ett sött och välsignat nytt år. I år blir det år 5776, berättar Multireligiösa almanackan. Det traditionella  vetebrödet challe hör till firandet, liksom Gefillte fish med chrein som förrätt.


Tisdag 15 September
Denna dag firar följande fem länder i Sydamerika att de blev självständiga från Spanien 1821. Fira dagen med en fiskrätt med sydamerikanska smaker som är enkel att tillaga: ceviche på kolja med tostones.
Costa Ricas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
 El Salvadors nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
 Guatemalas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Honduras nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
 Nicaraguas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
– Internationella dagen för demokrati


Onsdag 16 September
 Mexikos nationaldag, firas till minne av att självständighetskampen mot Spanien början 1810.
 Papua Nya Guineas nationaldag, firar självständighet från Australien 1975.
– Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet


Torsdag 17 September
Ganesha Chaturthi – Guden Ganeshas närvaro (hinduer). Ganesha är son till gudarna Shiva och Parvati och är känd som guden med elefanthuvudet. Han symboliserar undanröjandet av hinder och problem och festivalen till hans ära pågår i tio dagar. I hemmen brukar man smycka en färstarkt målad Ganesha statyett berättar Multireligiösa almanackan. Sötsaken Modak är Ganeshas favorit, det vill säga ett måste vid firandet. Här förmedlar vi ett recept på Modak.


Fredag 18 September
 Chiles nationaldag, firar självständighet från Spanien 1810.


Lördag 19 September
 Saint Kitts och Nevis nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1983.
– Messmörets dag – då kan Renskavsgryta med messmör och kantareller passa bra.


Söndag 20 September


Måndag 21 September
 Armeniens nationaldag, firar självständighet från Sovjetunionen 1991.
 Belizes nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1981.
 Maltas nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1964.
– Internationella fredsdagen 

– Hajj –  Vallfärden, (muslimer) Hajj eller hadj är den vallfärd till islams heliga stad Mekka i Saudiarabien som varje frisk vuxen muslim, som har råd, är förpliktigad att göra. Vallfärden är en av islams fem pelare och den ska göras mellan den 8:e och 12:e dagen i dhu-l-hijjah, den tolfte månaden i den muslimska kalendern. Under dessa dagar vallfärdar miljontals muslimer till Mekka från hela världen. Eftersom den muslimska kalendern är en månkalender och därför inte följer det tropiska året, infaller hajj från år till år på olika datum i den västerländska tideräkningen.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *