Högtider att uppmärksamma från 4 till 14 september

September är här med skörd av grönt och frukt – och kanske svamp. På söndag är det svampens dag. Annat som finns att fira de kommande dagarna är fem nationaldagar, flera mat-temadagar som ostronets, kebabens, salamins och baconets dagar förutom ett antal religiösa högtider och internationella läskunnighetsdagen.

I veckan som gått har vi berättat om Karnevalsyra i Notting Hill där Europas största gatufest firas och San Marino, landet med äldsta nationaldagen samt förmedlat recept på en kyckling jerk-style som i Karibien,  en dessert med glaserad ananas med lime, muscovsdoråsocker och kokosglass, Vietnams nationalrätt Pho och Piadin/Piada ett populärt bröd från San Marino.

Nyskördat på Vrångö Foto: Lena Ahlström

Nyskördat på Vrångö
Foto: Lena Ahlström

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 4 September


Lördag 5 September
– Krishna Jayanti (hinduer) – guden Krishnas födelse. Krishna är guden Vishnus åttonde avatar och hans födelse firas över hela Indien, såväl i templen som i hemmen. Den hängivne fastar fram till midnatt.
– Ostronets dag, firas första lördagen i september. Läs mer på Ostronakademiens hemsida.
– Internationella bacondagen. I spagetti Carbonara ingår bacon.


Söndag 6 September
 Swazilands nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1968.
– Svampens dag. Fira dagen med svampentusiasten Ann-Marie Samils recept på pasta med kantareller och Serranoskinka.


Måndag 7 September
 Brasiliens nationaldag, firar självständighet från Portugal 1822. Dagen kan firas med den mustiga böngrytan Feijoada.
– Salamins dag
– Fars dag i Australien och Nya Zeeland
– Labour day, arbetets dag USA, firas första måndagen i september.


Tisdag 8 September
 Andorras nationaldag
 Makedoniens nationaldag, självständighetsdag
– Internationella läskunnighetsdagen, (UNESCO). Läskunnighet är livsviktigt för världens framtid. Ju fler som kan läsa och skriva, desto fler kan utbilda sig till läkare, forskare, advokater eller lärare. Det behövs i kampen mot fattigdom, barnadödlighet och klimatförändringar, och för rättvisa fred och demokrati. Gör en gönsakssoppa med pastabokstäver denna dag.


Onsdag 9 September


Torsdag 10 September
– Internationella suicidpreventiva dagen, (WHO)
– Världsteckenspråkdagen


Fredag 11 September
– Kebabens dag – Vi förmedlar recept på hemmagjord kebab med två hemmagjorda såser, en röd och en vit. Kebaben anses ha sitt ursprung i Anatolien i Turkiet där det finns en lång tradition av att servera grillat kött tillsammans med bröd. I vårt rekommenderade recept ingår köttfärs av nöt, men detta går naturligtvis att byta ut mot tunt skivat stekt eller grillat kött, varför inte av lamm, som är väldigt vanligt i Turkiet.
– Koptiska nyåret – Nayrouz. Koptisk-ortodoxa kyrkans kalender bygger på en uråldrig egyptisk kalender. Tideräkningen utgår från år 284, martyråret, då stora massakrer utfördes på kristna i det romerska riket, berättar Multireligiösa almanackan. Fira med Doro wat är en typisk etiopisk och eritreansk rätt samt injera, ett tunt poröst surdegsbröd
– Enkutatash, Etiopiska nyåret. Helgen infaller när den tre månader långa regnperioden är slut. Det etiopiska nyåret firas förutom av etiopier också av rastafarianer världen över eftersom de ser Etiopien som sitt hemland i andlig bemärkelse. I år blir det 2008, berättar Multireligiösa almanackan. Fira som det koptiska nyåret – med grytan Doro wat och  injera, ett tunt poröst surdegsbröd


Lördag 12 September
 Kap Verdes nationaldag, firar självständighet från Portugal 1975.


Söndag 13 September


Måndag 14 September
– Heliga korsets upphöjelse (ortodox, katolsk). En dag tillägnad korset som var själva instrumentet för frälsningen. Enligt legenden grävdes korset fram på Golgata av Sankta Helena år 326. (Se även 27 september).
– Kyrkligt nyår, det vill säga att kyrkoåret börjar (ortodoxa). Firas vid tiden då Moses tog emot budtavlorna av Gud på berget Sinai. En dag då ortodoxa kyrkan särskilt betonar människans ansvar gentemot skapelsen (se även 1 september).
– Rosh Hashana, judiska nyåret. Rosh Hashana betyder årets huvud och är början på en tio dagar lång period av botgöring och reflektion. Under nyårsfirandet äter man äpple doppat i honung som symboliserar ett sött och välsignat nytt år. I år blir det år 5776, berättar Multireligiösa almanackan. Det traditionella  vetebrödet challe hör till firandet, liksom Gefillte fish med chrein som förrätt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *