Högtider att uppmärksamma från 28 augusti till 7 september

Välkommen till Kultursmakarnas första nyhetsbrev efter sommarlovet!
Vår mission är att inspirera till att bygga broar mellan grytorna och öka intresset för alla möjliga kulturer. Därför instiftade vi förra året den 16 november den Mångkulturella matdagen. I år uppmärksammar vi dagen alldeles särskilt – mer om detta längre fram i höst. Samtidigt vill Kultursmakarna även uppmana alla att servera rätter från det mångkulturella köket denna dag.
Följ oss under en spännande höst!

Fina pumpor Foto: Caroline Maino

Höstiga pumpor
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 28 augusti
– Guds moders insomnande (ortodoxa)*. Denna dag högtidlighåller ortodoxa som följer den julianska kalendern minnet av Marias avsomnande och att hon bars upp av sin son till himlen. Ortodoxa kyrkan avvisar dock läran om ”den obefläckade avlelsen”. (se även 15 augusti)
Ullambana (buddhister) – spökdagen. Enligt den buddhistiska ullambana-sutran är detta dagen då buddha hjälpte en lärjunge att ge sin bortgångna mor en bättre återfödelse. Enligt kinesisk folktro är de dödas andar på besök i de levandes värld denna dag. Familjen läser böner och offrar mat och rökelse för de bortgångna anhöriga, berättar  Multureligiös almanacka. Vi har inte hittat någon maträtt speciellt förknippad med denna högtid. Kanske kan någon ge oss tips? Mejla på info@kultursmakarna.se eller kommentera nedan. Och i väntan på det kan kanske Zongzi (粽子) är ett slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad duga.


Lördag 29 augusti
Syskonskärlekens högtid, Raksha bandhan (hinduer) i den hinduiska traditionen. Namnet Raksha bandhan betyder ”det skyddande bandet”.
– Lyskväll (Sverige, Finland)


Söndag 30 augusti
Turks- och Caicosöarnas nationaldag*
Karneval i Notting Hill –  När det är karneval i Notting Hill i västra London fylls gatorna av människor i färggranna kläder dansande till calypsomusik. Alla är inbjudna. ”The Notting Hill Carnival” är Europas största gatufest. I år är det 30-31 augusti som gäller. Om du vill kalasa med rätter från det karibiska köket till helgen har du två recept här: Kyckling – jerkstyle och glaserad ananas med lime, muscovadoråsocker och kokosglass.


Måndag 31 augusti
 Kirgizistans nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991.
Malaysias nationaldag* – firar självständigt från Storbritannien 1957.
Trinidad och Tobagos nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1962.


Tisdag 1 September
 Libyens nationaldag (Revolutionsdagen)
 Slovakiens nationaldag  (efter Tjeckoslovakiens delning)
 Uzbekistans nationaldag, (firar självständighet från Sovjetunionen 1991)
– Kyrkligt nyår, det vill säga att kyrkoåret börjar (ortodoxa). Firas vid tiden då Moses tog emot budtavlorna av Gud på berget Sinai. En dag då ortodoxa kyrkan särskilt betonar människans ansvar gentemot skapelsen (se även 14 september).
– Guru Granth Sahibs installation i Gyllene templet, (sikher). Sikhernas heliga skrift och andliga ledare kallas Adi Granth eller Guru Granth Sahib. Texten färdigställdes och installerades i det Gyllene templet i Amritsar, Indien, den 1 september år 1604. Den finns i varje sikhiskt tempel, behandlas som en människa och vilar i en himmelsäng. Årsdagen av att boken färdigställdes har firats i över 400 år av sikher världen runt, bland annat med langar, vegetarisk mat som fritt erbjuds alla tempelbesökare.


Onsdag 2 September
 Vietnams nationaldag, självständighetsdag. Gör Pho nudelsoppa med kött, Vietnams nationalrätt dagen till ära.
– Radha Ashtami (hinduer). Rhada var en av de fåraherdar, gopis, som dyrkade och älskade guden Krishna. Hon har senare fått gudomlig status, särskilt i norra Indien. Krishna och Radhas hängivna kärleksrelation uppfattas som en modell för människans kärleksfulla hängivenhet till gud.


Torsdag 3 September
 Qatars nationaldag
 San Marinos nationaldag, firar självständighet från Romerska riket år 301.


Fredag 4 September


Lördag 5 September
– Krishna Jayanti (hinduer) – guden Krishnas födelse. Krishna är guden Vishnus åttonde avatar och hans födelse firas över hela Indien, såväl i templen som i hemmen. Den hängivne fastar fram till midnatt.
– Ostronets dag, firas första lördagen i september. Läs mer på Ostronakademiens hemsida.
– Internationella bacondagen


Söndag 6 September
 Swazilands nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1968.


Måndag 7 September
 Brasiliens nationaldag, firar självständighet från Portugal 1822. Dagen kan firas med den mustiga böngrytan Feijoada.
– Svampens dag. Fira dagen med svampentusiasten Ann-Marie Samils recept på pasta med kantareller och Serranoskinka.
– Salamins dag
– Fars dag i Australien och Nya Zeeland
– Labour day, arbetets dag USA, firas första måndagen i september.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *