Nya högtider att uppmärksamma – från 15 till 25 maj

I helgen är det partydags i Norge när norrmännen firar Syttende maj! Ytterligare åtta länder har nationaldag den närmsta tiden. Dessutom uppmärksammas såväl religiösa högtider, mor och kardemummabullen bland annat. Högt och lågt i vanlig ordning förstås.

Syttende maj-firande i Oslo

Syttende maj-firande i Oslo

I veckan som gått har vi berättat om Europadagen och Schumanplanen och World Fair Trade Day det vill säga dagen för rättvis handel. I samband med den bjöd Fairtrade-ambassadör, bloggare och bakskribent Mattias Kristiansson på en fairtrade-brownie. Vi förmedlade en populär rätt från Mikronesien: Kyckling med ananas och kokos. Ett år efter vår första intervju med Ebba Åkerman som grundat Invitationsdepartemenet berättar hon om sin nya vision. Två forskningsresultat om att stress inte gör oss fetare och att kroppens egna steroider kan öka lusten att äta har vi berättat om. Även teckenspråkets dag och Kristi himmelsfärd samt gökotta har vi skrivit om, samt att  kardemummabullen har en egen dag.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 15 maj
 Paraguays nationaldag – firar att landet förklarade sig självständigt från Spanien 1811. Firandet börjar redan dagen innan, på paraguayanska flaggans dag. Paraguays nationalrätt, Sopa paraguaya, kom till efter ett misstag.
Mors dag i Paraguay*
– Internationella familjedagen (FN)
Kardemummabullens dag – denna anrika krydda är särskilt populär i Mellanöstern och i Skandinavien. Här finns även ett recept på goda kardemummabullar.
– Laylat al Miraj – profetens himmelsfärd (muslimer). Natten firas till minne av att profeten Muhammed av ängeln Gabriel fördes från Mecka till Jerusalem och sedan genom himlen tillbaka till Mecka. Under himmelsfärden mötte han och bad tillsammans med alla tidigare profeter. Himmelsfärden firas med särskilda böner natten före leylat al-isra wa al-miraj.


Lördag 16 maj


Söndag 17 maj
Norges nationaldag, Syttende mai – firar att kung Kristian VIII skriver under grundlagen i Eidsvoll 1814. Fira med en god förrätt på Skrei eller smaklig huvudrätt som lax i ugn med spenat, grädde och parmesan. I Norge har römmegröt med spekemat en självklar plats på många festbord. På Norges nationaldag den 17 maj är den en självklarhet.
– Internationella dagen mot homo- och transfobi. Regnbågsflagga står för stolthet, mångfald, respekt och tolerans. Samtidigt som allt fler länder godkänner samkönade äktenskap, har varannan homo-, bi- eller transsexuell person inom EU blivit diskriminerad eller trakasserad det senaste året.
– World Whisky Day


Måndag 18 maj
Somaliland Somalilands nationaldag – firar självständighet från Somalia 1991.  Den 18 maj firar somalierna att det i år är 24 år sedan befolkningen i norra Somalia utropade självständigheten av Somaliland. En traditionell maträtt som är vanlig vid bröllopsceremonier är Muqmad eller Oodkac. På YouTube finns vägledning om hur denna rätt tillagas.
– Lag Baomer (judar). Lag Baomer firas av chassidiska judar till minne av Rabbi Simon bar Yochai, judisk mystiker som enligt legenden författade det kabbalistiska verket Zohar. Andra firar i stället minnet av det judiska upproret mot den romerska ockupationen 135 f.v.t.


Tisdag 19 maj
– Mors dag i Kirgisistan*


Onsdag 20 maj
 Kameruns nationaldag – firar republikens dag.
Johannes Döparens dag (mandéer) – enligt mandéisk tro föddes och döptes Johannes döparen den 20 maj. Samma datum varje år samlas över tusen troende för att upprepa dopet i Albysjön i Botkyrka söder om Stockholm. De flesta mandéer i Sverige kommer från Irak. Det är en tro man inte kan konvertera till utan bara födas in i.


Torsdag 21 maj
– Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling. Dagen utlystes första gången av FN år 2001.


Fredag 22 maj
 Jemens nationaldag – firar att Sydjemen och Nordjemen slogs ihop till ett land 1990. Saltah anses vara Jemens nationalrätt. Det sägs att rätten är tusen år gammal.


Lördag 23 maj


Söndag 24 maj
Eritreas nationaldag – firar självständighet från Etiopien 1993.
Bermudas nationaldag


Måndag 25 maj
 Jordaniens nationaldag – firar landets självständighet från Storbritannien 1946.
 Argentinas nationaldag – firar revolutionsdagen.
– Buddhas födelsedag – firas denna dag bland annat i Nepal, Indien, Sri Lanka, Kina och Korea.  I Korea firar man genom att tända lotuslyktor och templen erbjuder gratis mat och te. Den söta risgrynsgröten Kheer  serveras ofta för att påminna om historien om Sujata, en jungfru som erbjöd Buddha en skål liknande rismjölksgröt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *