Inget konstigare än mat, språk och möte

– Min vision är att alla nya svenskar inom ett år ska bli inbjudna till middag hos en familj där åtminstone en person talar svenska, säger Ebba Åkerman som är grundare av och driver Invitationsdepartementet.

Ebba Åkerman driver Invitationsdepartementet
Ebba Åkerman driver Invitationsdepartementet

För ett år sedan, då Kultursmakarna gjorde sin första intervju med Ebba, var hennes mål att ha matchat ihop 100 middagssällskap före maj månads slut. Det målet överträffade hon med råge. Nu ett år senare är hon uppe i 350 middagar.

Invitationsdepartementet verkar för ett inkluderande samhälle där främlingar blir middagsgäster. Svenskar bjuder hem invandrare som vill öva svenska på middag, eller vice versa.

Middagsbjudningen sker förutsättningslöst. Främst handlar det om möten och samtal i vardagen mellan människor som annars inte skulle träffats.

Utbytet är ömsesidigt och grundar sig på alla människors lika värde. Det är ingen som gör någon en tjänst utan båda får en upplevelse.

Ebba ser nu sitt initiativ växa i och utanför Stockholm och Sverige.

Ambassadörer finns nu på ett tiotal orter utanför Stockholm och i Tyskland, Österrike och Schweiz.

Ambassadörskapet fick sig en rejäl skjuts utomlands efter att Ebba för ett halvår sedan blev intervjuad av den tyska tidningen Die Zeit.

– Idag finns 25 ambassadörer utanför Sverige, säger Ebba.

Vem som helst som känner glädje och ansvar inför uppgiften kan, får och uppmuntras till att starta middagar, i rollen som så kallad middagsambassadör.

– Tanken med ambassadörskapet är att kunna växa med bibehållet förtroende och trygghet för alla involverade, säger Ebba. En kort manual med praktiska tips finns om du mejlar till ebba@invitationsdepartementet.eu.

– Le, småprata och bjud hem någon på egen hand. Det är lättare än du tror, säger Ebba.

Invitationsdepartementet* är ett icke-statligt, ideellt, partipolitiskt och religiöst obundet initiativ och utgörs av de som själva väljer att delta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *