Arbetsmiljö i fokus

Världsdagen för arbetsmiljö är den 28 april. Då är det tänkt att vi ska fokusera på arbetsmiljön, ännu mer än vanligt. Dagen brukar uppmärksammas med olika teman och seminarier.

I tidningen Arbetet fick Boel Callermo, internationell chef på Arbetsmiljöverket, frågan varför man ska fira världsdagen för arbetsmiljön. Hon svarade:

DSCN7461

Foto: Helene Götberg

– För att manifestera vikten av en bra arbetsmiljö. Arbetsmiljöarbete ses så lätt som en börda och något som kostar, men det är i själva verket en rättighet att ingen ska behövas skadas eller dö på jobbet. En bra arbetsmiljö är något som både individer, företag och samhället tjänar på.

Du kan läsa hela intervjun på Arbetets webbplats.

ILO började uppmärksamma världsdagen 2003. Fackliga organisationer runt om i världen ägnar sedan många år denna dag för att hedra och minnas dem som dött i arbetet.

Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg sa 2012 :
– En dödsolycka är den yttersta konsekvensen av en dålig arbetsmiljö.
Han talade om arbetsmiljön som en färskvara som ständigt måste underhållas genom vidareutbildning. Arbetsmiljöverkets egen statistik visar att arbetsskadorna i bemanningsbranschen nästan fördubblats det senaste året:
– Det är en tydlig varningssignal om att vi måste arbeta mer med de här frågorna.

Dagen brukar uppmärksammas med olika teman och seminarier.

Temat för årets konferens 2012 var Psykosociala risker – metoder och verktyg. Under dagen fick åhörarna lyssna till goda exempel från företag och organisationer som arbetar på ett bra sätt med den psykosociala arbetsmiljön.

2014 var det balans mellan arbete och fritid.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *