Högtider att uppmärksamma mellan 10 och 20 april

Nu är det påsk igen och nu är det påsk igen…. Ja, för denna helg firar ortodoxa påsk. I Sydostasien drar det ihop sig till nyårsfirande. Det gör det även i Indien där det även blir skördefest. Förintelsens minnesdag i Israel, Jom hashoa,  är en dag då man minns de sex miljoner judar som dödades i förintelsen under andra världskriget. Av mer profant slag finns lakritsens dag liksom surdegens, linssoppans och polkagrisens dito att fira. Även tre nationaldagar står på tur.

 

Påskägg Foto: Caroline Maino

Denna helg firar de ortodoxa Påsk
Foto: Caroline Maino

 

Den gångna veckan har vi uppmärksammat att Theravadabuddhister firat nyår, morotens dag med recept på morotsslantar i crème fraiche och vi har tipsat om en mustig lammgryta till påsk. I Kina kombinerade Quingmingfestivalen glädje och sorg och vi tipsade om  Zongzi. I veckan har det även varit romernas internationella dag och vi förmedlade recept på rumänska kåldolmar, sarmale, och berättade om Katitzi som fortfarande är lika aktuell i dag som på 1970-talet.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 10 april
– Långfredag (ortodoxa) – En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar.


Lördag 11 april
– Påskafton (ortodoxa) Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död.


Söndag 12 april
Lakritsdagen* – här förmedlar vi flera tips på lakrits i mat. Något kan säkert locka den som vill fira lakritsens dag.
Surdegsdagen* – med lite planering gör du Lenas smaskiga surdegsbröd.
– Linssoppans dag* – instiftad av Baljväxtakademin.
– Påskdagen (ortodoxa) Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.


Måndag 13 april
– 13-15 april Song Kran – nyår* firas i många länder i Sydostasien till exempel Thailand, Burma, Laos och Kambodja. Krabba tillhör nyårsfirandet i Kambodja. Vårrullar kan kombineras i all oändlighet. Vi föreslår vårrullar med krabba. Kultursmakarna förmedlar även ett asiatiskt recept på Grönsakswok med broccoli, morötter och champinjoner.
– Vaisakhi – skördefest och nyår i Indien. Eftersom olika kalendrar används i Indien firas flera olika nyår. Vaisakhi, som också är en skördefest, firas av många hinduer och sikher. Den söta vetemjölshalwan Karah Parshad är mycket populär vid indiska högtider.
– Thnahto – de dödas vilodag, syrisk ortodoxa.


Tisdag 14 april
– Guru Nanaks födelsedag* – Guru Nanak föddes 1469 i dagens Pakistan och blev sikhismens grundare. Nanaks födelsedag firas den 14 april enligt nanakshahi-kalendern men många sikher firar den 6 november i enlighet med månkalendern.
– Vaisakhi – skördefest och nyår i Indien. Eftersom olika kalendrar används i Indien firas flera olika nyår. Vaisakhi, som också är en skördefest, firas av många hinduer och sikher. Den söta vetemjölshalwan Karah Parshad är mycket populär vid indiska högtider.


Onsdag 15 april


Torsdag 16 april
– Jom hashoah – Förintelsens minnesdag, Israel. Jom hashoa är en dag då man minns de sex miljoner judar som dödades under andra världskriget, förintelsen. Det är inte en religiös högtid men uppmärksammas ofta genom ceremonier i synagogor världen över.


Fredag 17 april
 Syriens nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1947. I Mellanöstern äter man gärna rätter som innehåller Frike (rostat grönt vete), lite likt råris men med fastare konsistens. Frike passar till kött, fågel, fisk och skaldjur. Här väljer vi att presentera ett recept med nötkött.

 Samoas nationaldag* – överfördes från kejsardömet Tyskland till USA 1900.


Lördag 18 april
 Zimbabwes nationaldag* – firar att landet blev självständighet under namnet Zimbabwe år 1980.


Söndag 19 april


Måndag 20 april
Polkagrisens dag* – fira den med en polkagrisdessert.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *