En dessert lämplig att förföra med

Citronmousse med chokladflarn Foto: Rene Riisalu

Citronmousse med chokladflarn
Foto: Rene Riisalu

De här två recepten ingår i Nilla Märaks kokbok ”Min Älsklings Mat”, med rätter lämpliga att förföra med. Du kan tävla om boken genom att berätta hur du och din partner träffades. Läs mer här.

 

 

 

 

Citronmousse för två
10-15 minuter + tid i kylen  
1,5 dl grädde
Saft och finrivet skal från ½ citron
30 g socker
1 äggvita

Gör så här:

  1. Vispa grädden med socker och citronskal tills den börjar tjockna.
  2. Häll i citronsaften och fortsätt vispa tills grädden är tjock. Vispa inte för hårt, då går det inte att vända i vitorna.
  3. Vispa äggvitorna och vänd ner dem i grädden
  4. Lägg upp moussen i två glas eller skålar och ställ in i kylen.

Chokladflarn
Cirka 30 minuter  
1 äggvita
50 g socker
2 msk vetemjöl
40 g smör
1 msk kakao

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader och klä två plåtar med smort bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitan tills den är fast men inte hård.
  3. Vispa i sockret, lite i taget, tills det blir en blank smet och rör ned det smälta smöret. Ta undan ett par matskedar av smeten.
  4. Sikta ner kakao i den första smeten och rör ordentligt.
  5. Bred försiktigt ut tre små rundlar av chokladsmeten på bakplåtspappret.
  6. Använd en tesked och klicka lite av den ljusa smeten ovanpå och marmorera kakorna.
  7. Grädda 3-5 minuter.
  8. Lyft kakorna från plåten med en palett eller stekspade och forma dem genast över en kavel, eller rulla ihop till rån. Jobba snabbt!
  9. Gör samma sak med resten av smeten. Servera till citronmoussen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *