Carl Jan + Saxå bruk = kultur & smak

Saxå bruk kombinerar kultur och goda smaker i sommar när Carl Jan Granqvist bjuder in till upplevelsehelger. Den första är kommande helg, 4-6 juli, och ställer frågan: Vem var Alfred Nobel och vad hade denna globala gigant för relationer till Bergslagen?

Saxå bruk ligger mellan Grythyttan och Filipstad. Livsnjutaren, professorn, gästgivaren, vinimportören

Carl Jan Granqvist vid sitt Saxå bruk Foto: Maria Dahlin

Carl Jan Granqvist vid sitt Saxå bruk
Foto: Maria Dahlin

och skribenten Carl Jan Granqvist öppnar i sommar sitt hem Saxå herrgård för privatpersoner och företag som vill uppleva Saxå Bruks inspirerande historiska miljö och njuta av kulinariska upplevelser.

Den första upplevelsehelgen arrangeras 4-6 juli på temat ”Till bords med Alfred Nobel”.
– Under helgen med Alfred Nobel önskar vi förmedla en fördjupad kunskap om en av Sveriges internationellt mest kända personligheter. Helgen är ett samarbete med Nobel Museet och Gustav Källstrand, fil dr och intendent på Nobel Museet är hedersgäst, berättar Carl Jan.

Helgen efter, 11-13 juli, är det ”Värmlandshelg med konst och musik” där konstnären och akvarellisten Lars Lerin är hedersgäst. Lars Lerins konst kan beskådas på Akvarellmuseet i Skärhamn för den som har vägarna förbi västkusten.

Gästrum, Saxå bruk Foto: Maria Dahlin

Gästrum, Saxå bruk
Foto: Maria Dahlin

Andra övernattningspaket som erbjuds är bland andra Miniatyrernas underbara värld, design- och formverkstad med inredaren Ernst Kirchsteiger och Karl Lindqvist från Grythyttan stålmöbler, Amerikahelg med tema John Ericson och två kräftfiskehelger, en där hedersgästen Lena Mossberg, expert på destinationsutveckling med berättelser om riterna kring kräftkalas i bagaget och en med Alexandra Charles från 1,6/2,6-miljonersklubben samt nöjesdrottningen Vicky von der Lancken.

–  Jag har valt teman för mina herrgårdshelger med omsorg för att ge mina gäster såväl historiska tillbakablickar som inspiration inför en morgondag. Jag

Saxå bruk Foto: Maria Dahlin

Saxå bruk
Foto: Maria Dahlin

hoppas och tror mig kunna erbjuda fantasterier i en älsklig miljö, säger Carl Jan.

Herrgårdsbyggnaden i Saxå byggdes vid sekelskiftet 1700-1800.
Jag köpte Saxå Bruk 1984 och har sedan dess restaurerat såväl herrgården som flertalet andra byggnader och parken till sitt ursprungliga skick. Ett herrans jobb kan jag säga men otroligt roligt, berättar Carl Jan vars hem är fyllt till brädden av antikviteter, konst och gamla möbler.

År 1994 gästade kung Carl XVI Gustav och drottning Silvia Saxå Bruk i samband med invigningen av Måltidens Hus. Kungaparet övernattade då i Hornrummet i Södra Flygeln.

Redan år 1769 gästades Saxå herrgård av kungligheter med Gustav III, då kronprins. Bland många andra gäster finns även hårdrockbandet Scorpions som i samband med en Sverigeturné vilade ut i Norra flygeln på Saxå Bruk hos Carl Jan.

Saxå bruk Foto: Maria Dahlin

Saxå bruk
Foto: Maria Dahlin

Förutom upplevelsehelgerna erbjuder Carl Jan olika paket med smaklig spis och kultur samt golf. Se filmen från herrgården och läs mer på www.saxabruk.com .

Recept från Carl Jan finns på recept.nu.
Här är länk till hans Älgragu med mandelpotatispuré
och här till Carl Jans Chokladmousse

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *