Matminnes-tävlingen avgjord!

Vi fick in många bra matminnen i vår matminnestävling! Här publicerar vi vinnaren Annika Nilssons bidrag. Hon har vunnit boken: Lugn mat med God Mat! Stort grattis! Framöver kommer vi även att publicera några av de andra tävlingsbidragen som vi tyckte var trevliga och roliga.

Här är Annika Nilssons minne:

Annika Nilsson - vinnare av Kultursmakarnas tävling om bästa matminne.

Annika Nilsson – vinnare av Kultursmakarnas tävling om bästa matminne.

Vänskap och mjölk över gränser!

”Jag blev inbjuden till ett hem. Ett hem som var byggt av ko-skit och som låg långt ute i den Kenyanska-bushen, även långt från ordentliga vägar. Trots att jag är kort fick jag böja mitt huvud för komma in genom gluggen/dörren till den vackra lilla hyddan med stråtak. Där inne var det kolsvart. Efter ett tag vande sig mina ögon och jag kunde urskilja en hel del. Jag fick sitta på en bädd som var gjord av kohud. Hela massajsläkten samlades runtomkring mig. Det var varmt och trångt. De pratade också ett språk som jag inte förstod.

Massajhydda täckt av koskit som isolering mot regn. Foto från Wikipedia

Massajhydda täckt av koskit som isolering mot regn.

Efter en stund så kommer den – kalebassen av trä med mjölk i – som på något sätt öppnar upp mig och jag känner mig precis som en kenyansk massaj. Trots att mjölken är lite ”rökskadad” och ljummen, den kommer direkt från spenarna, är detta min allra bästa matupplevelse! Helt ljuvligt! Vänskap och mjölk över gränser!
Med rökskadad menar jag att mjölken smakade lite rökigt. Om jag minns rätt, så fick jag förklarat för mig att kalebassen som vi drack ur, på något sätt var ”rengjord” med rök. Men det var också väldigt rökigt i hyddan, eftersom de lagade mat inne i hyddan.”

Läs mer om boken som Annika vann!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *