Den 6 juni firar vi vägen till demokrati

Svenska flaggan Bilden lånad från wordpress.com

Bilden på svenska flaggan lånad från wordpress.com

Nu firar vi 1809 års regeringsform i Sverige. Innan dess firade vi att Gustav Vasa blev kung denna dag. Men 1809 upphävdes kungens envälde. Tankarna på frihet, jämlikhet och broderskap knöts ihop och befästes i regeringsformen 1809. Tack vare den regeringsformen stakades vägen till demokrati med kamp för rättvisa och jämställdhet.

Från och med år 2005 är nationaldagen även en helgdag. Tidigare firades 6 juni enbart som ”svenska flaggans dag” och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag. Sedan 1996 är nationaldagen en salutdag, en officiell hedersbetygelse som ges för nationen.

Den 6 juni firas också Dagen D 1944 då de allierade invaderade Frankrike som ockuperats av Tyskland. Det är jämt 70 år sedan i år.

Ett demokratiskt Europa är väl värt att fira denna dag. Och varför inte göra som danskarna gör på sin Grundlagsdag den 5 juni, lyfta fram de demokratiska värdena i diskussioner med familj, vänner och kollegor. Prata med varandra om vad vi har och vad vi kan förlora om vi inte ser upp.

På Skansen i Stockholm firas nationaldagen folkligt och festligt hela dagen. Det blir underhållning, nationaldagskonsert, flaggverkstad, folkdans och en rad andra aktiviteter för både stora och små.

Nationaldagsfirande på Skansen. Bilden lånad från Skansen.se

Nationaldagsfirande på Skansen. Bilden lånad från Skansen.se

Under kvällen avslutas nationaldagsfirandet traditionsenligt på Sollidenscenen med ett högtidligt festprogram och stjärnspäckad underhållning i närvaro av Deras Majestäter Konungen och Drottningen. Festligheterna sänds i SVT kl 20:00.

Här är några smakprov på hur man kan fira i några av våra större orter i runt om i landet, i Göteborg, Malmö, Norrköping, Uppsala, Umeå och Luleå.

Sill

Sverige har ingen officiell nationalrätt, men vid sidan av till exempel smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor ligger väl ändå köttbullarna bra till. En annan het aspirant på att höra till de svenska nationalrätterna är förstås inlagd sill. Här är Emelies recept på ”Sandens sill”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *