Ny vecka – nytt att fira till den 28 april

I veckan som gått har vi berättat om Pesach, en av de stora judiska högtiderna och ursprunget till den kristna Påsken. Vi har även berättat att Påsken firar livet och gamla traditioner och en släkt som firar långfredagen med att göra kroppkakor. Det thailändska nyåret som firas med mycket vatten har vi också berättat om.

Dekorerade ägg

Dekorerade ägg

Förutom att vi är mitt i påskfirandet har vi den närmaste tiden inte mindre än nio nationaldagar och en del annat vi kan fira, till exempel polkagrisens dag på söndag. I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:


Fredag 18 april  Zimbabwes nationaldag – firar att landet blev självständighet under namnet Zimbabwe år 1980. – Långfredag, alla kristna. En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar. I Heléne Götbergs släkt är det tradition att göra kroppkakor tillsammans denna dag – till exempel Hästholms kroppkakor. För den som hellre vill äta fisk kan Inkokt lax med inlagd gurka och dillmajonnäs passa bra.


Lördag 19 april – Påskafton, alla kristna. Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död. För de kristna kyrkorna är påsken årets största högtid. Det var då Jesus dog för människorna och det var då han på tredje dagen uppstod från de döda. År 2014 sammanfaller den katolska, protestantiska och ortodoxa påsken. Andris Zvejnieks med rötter i Lettland har vuxit upp med den ryska desserten Pasha på påsk.


Söndag 20 april – Polkagrisens dag – fira den med en polkagrisdessert. – Påskdagen, alla kristna. Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår. En mustig lammragu kanske passar att äta denna dag.


Måndag 21 april – Annandag påsk, alla kristna. – Thnahto – de dödas vilodag, syrisk ortodoxa.


Tisdag 22 april – Jordens dag – internationella dagen för Moder Jord.


Onsdag 23 april – Saint George’s Day – firas i England, till minne av landets skyddshelgon Sankt Görans död denna dag 303.


Torsdag 24 april


Fredag 25 april


Lördag 26 april  Tanzanias nationaldag


Söndag 27 april  Nederländernas nationaldag – firar konungens födelsedag. I Nederländerna hör den lilla pannkakan Poffertjes till det traditionella köket. Allt firas med dessa plättar, familjens födelsedagar liksom Konungens födelsedag den 27 april. En typisk nederländsk huvudrätt är Stamppot, en typ av pyttipanna som görs på potatismos, grönsaker och bacon eller korv.  Sierra Leones nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1961.  Sydafrikas nationaldag – firar de första demokratiska valen 1994. Sydafrikas nationalrätt är Bobotie, uttalas ba-boor-tea. Det är en utsökt blandning av smakrikt kött och frukt med en krämig gyllene yta  Togos nationaldag – firar självständighet från det av Frankrike administrerade FN-mandatet 1960.  Afghanistans nationaldag


Måndag 28 april

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *