Kroppkakor från Hästholmen

”Jonassons ungefärliga kroppkakerecept ”

Kroppkakor DSCN3084

10 kg potatis
2 kg rimmat fläsk eller färskt fläsk
3-4 gula lökar
3-4 kokta potatisar
kryddpeppar
salt
ca 1/2 dl vetemjöl
stärkelse från potatisrevet

När vi gör fåglakroppkakor brukar vi ha 1,5 kg
fläsk och 3-4 vegebröst. Här blandas fågelköttet
med fläsket och kryddas med kryddpeppar och salt.

Vid ålakroppkakor används rensad ål som blandas
med lök och kryddas med kryddpeppar och salt.

Det brukar bli ca 60 st kroppkakor vid denna mängd
potatis och fläsk.

En bra potatis är viktigt att använda vid
kroppkakekokning. Vi brukar använda King
Edvard eller Melody men det finns fler sorter
som är lämpliga.
Det är inte lätt att sätta kroppkakekokandet på pränt
för vi har alla olika sätt att göra det på, men vi gör ett
försök.

Vi börjar kvällen innan med att skära fläsket
i fina tärningar, lättast går det om fläsket är halvfruset.
Vi kryddar med stött kryddpeppar och smakar av och blandar
sen i den hackade löken.
Fläskablandningen får stå kallt över natten och gotta till sig.

Kokningsdagen börjar vi med att skala potatisen.
Sen river vi dem i en assistent där vi har en rivskiva just
för kroppkakerev.

En person river potatisen i assistenten och en annan
kramar ur revet som blir. Revet läggs i en bunke och
blandas med ca 1 msk stärkelse som blivit vid urkramningen.

Koka upp vatten och salta.

Smeten innehåller nu riven, urkramad potatis och lite stärkelse.
Då pressar vi i den kokta potatisen med en gammal hederlig
potatispress. Det tillsätts lite mjöl men det är svårt att säga hur
mycket det får man känna av själv.
Smeten blandas, saltas och vi smakar av allt efter behag.

Det handlar om att lära sig att ” känna av ”.. smeten och
det sitter i händerna. Vi brukar säga att smeten ska vara
” kliffsig men inte kletig ” , lite blöt men inte kleta fast
i händerna.

Man tar lite smet i näven och rullar den till en boll, gröper ur
och lägger i fyllningen.
Rulla och täta så att inte fläskfyllningen syns.
Lägg i kroppkakaorna i vattnet och låt dem sjuda i ca 1 timme.

Tag sen upp dem och avnjut dem med grädde, smör och lingon.

Så här gör vår familj kroppkakor på Östra Hästholmen i
Karlskronas skärgård.

Lycka till med krokakekoket !

 

3 comments for “Kroppkakor från Hästholmen

  1. Lars van der Heeg
    8 augusti, 2020 at 08:01

    Hej!

    Finns det något ställe som säljer kroppkakor med ål eller fågelfyllning?

    Jag tänker i alla fall pröva ert/era recept.

    Vänligen Lars

    • Caroline Maino
      13 augusti, 2020 at 09:04

      Hej
      Tyvärr känner jag inte till något ställe som säljer kroppkakor med ål eller fågelfyllning.
      Så här skriver stjärnkocken Leif Mannerström om kroppkakor: ”Det finns en mängd olika recept på kroppkakor. När det saknades fläsk i stugorna förr i tiden fylldes kroppkakorna ibland med sill, strömming eller ål.” Citatet finns på https://www.koket.se/matgladje-hela-livet/leif-mannerstrom/leif-mannerstroms-kroppkakor/
      Ålen är ju utrotningshotad, så det är väl bäst att fylla kroppkakorna med något annat än just ål.
      Lycka till och berätta gärna om du hittar några att köpa med alternativa fyllningar.
      Vänliga hälsningar
      Kultursmakarna

Lämna ett svar till Caroline Maino Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *