Kaos när hela släkten firar svenskperuansk jul

 

Natalia

Natalia kom hit tillsammans med sina föräldrar och syskon 1994 medan alla hennes kusiner är födda i Sverige.

Natalia Aramburu är 27 år och studerar till beteendevetare vid Stockholms universitet. Hennes mormor kom till Sverige redan på 1980-talet. Därefter tog hon hit en efter en av sina fem systrar och sin bror. 

På julaftonen åker alla barnen först hem till sina respektive föräldrar och äter en lätt frukost. Sedan tänder man adventsljusen och ge varandra presenter som öppnas direkt. Därefter tittar man på filmer ända fram till Kalle Anka börjar.

”Under dagen äter vi inte mycket, kanske några lussebullar och pepparkakor bara”, säger Natalia. ”Det gäller att ha bra med plats i magen när middagen börjar. Klockan sex klär vi upp oss och åker över till mormor.”

Mormor har gjort i ordning ett stall med Jesus, Maria, Josef och de tre vise männen. Det som sker i stallet kallas ”nacimiento” (födelse). En julgran med kulor och små figurer i ponchos har hon också klätt. I Peru är det en lyx att ha julgran eftersom granar inte växer där.

”När tre kalkoner ska tillagas räcker mormors eget kök inte till. Då steks kalkon även hos andra släktingar som bor i närheten.”

Alexi

Alexi är en av Natalias alla kusiner

När alla har kommit någon gång efter 21 äter man gravad lax, köttbullar, prinskorv, kalkon, ris och rysk sallad. Och om någon önskat det speciellt finns även skinka på bordet. Till detta dricker man glögg och vin. Måltiden varar ända till midnatt. Sedan är det dags för presentutdelning, varm choklad och panettone (fruktkaka).

Panettone[1]

Panettone finns alltid med i det peruanska julfirandet

”Det blir lätt kaotiskt när alla släktingar samlas på ett litet utrymme. De som inte bor i närheten har med sig madrasser eftersom firandet ska fortsätta dagen efter. Det är inte alla ingifta makar som orkar vara med under hela firandet.”

”Det kan bli ganska stimmigt, men mormor styr så att de blir lugna låtval. Vid det här laget har ungarna hunnit somna. Men vi passar på att umgås ytterligare en timme eller två innan våra släktingar som bor i närheten går hem. Sedan tar vi som ligger över fram madrasserna och tränger ihop ”som packade sillar”. Det har hänt att någon sovit i badkaret.”

”Dagen efter ses vi igen till frukost. Släktingar från andra lägenheter kommer över,  ibland fortfarande klädda i pyjamas. Medan vi värmer upp resterna från gårdagen kan vi sätta på en salsa och dansa. Några kanske då tar sin tillflykt till skogen för att få lite lugn och ro.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *