Omega-3:s hälsoeffekter studeras närmare

Kosten påverkar hur vi mår och omega-3 lyfts ju ofta fram i reklam för kosttillskott som något som är bra för oss. Nu har forskare på Karolinska Institutet tittat vidare på hälsoeffekterna. Tidigare forskning har bland annat visat att omega-3 eventuellt kan skydda mot Alzheimers. Det har gjort det intressant att titta vidare på vilka effekter kosttillskott med dessa fettsyror har på patienter som redan drabbats av sjukdomen.

Under fosterstadiet ansamlas Omega-3 och andra fleromättade fettsyror i det centrala nervsystemet. Man har trott att fetterna byts ut under livet, men man vet inte riktigt hur den processen går till och om kosten kan påverka överföringen av viktiga fettsyror över blodhjärnbarriären. Den senare är ett skydd för hjärnan mot nervskadande ämnen som finns naturligt i blodet, men är också ett hinder för tillförsel av läkemedel till hjärnan. Olika sjukdomar kan påverka sammansättningen av fettsyran i det centrala nervsystemet. Tidigare studier har visat att personer med Alzheimers sjukdom har lägre nivåer än normalt av dokosahexaensyra (DHA), en av omega-3-fettsyrorna, i hjärnan.

Ny forskning från Karolinska Institutet visar att omega-3-fettsyror som kosttillskott kan överföras till hjärnan över den så kallade blodhjärnbarriären hos personer med Alzheimers. Forskarna undersökte om kosttillskott med omega-3 förändrar fettsyraprofilen i centrala nervsystemet hos patienter med mild variant av sjukdomen. 33 patienter deltog i studien, varav 18 fick omega-3 och 15 placebo varje dag under sex månader. Resultaten visade att de patienter som fått omega-3-tillskottet hade förhöjda nivåer i ryggmärgsvätskan som omger centrala nervsystemet och i blodet av både DHA och eikosapentaensyra (EPA), som är en annan omega-3-fettsyra, medan ingen förändring kunde ses i placebogruppen.

– Mycket forskning kvarstår dock innan vi vet hur dessa fettsyror kan användas vid behandling av Alzheimers sjukdom för att stoppa försämringen av minnesfunktioner, säger professor Jan Palmblad som initierat studien.

Om du inte vill äta kosttillskott finns det ju många livsmedel som innehåller naturliga fettsyror. Enligt Livsmedelsverket finns Omega-3-fett i till exempel i fet fisk som lax, makrill, sill och sardiner (innehåller EPA och DHA), vissa alger (innehåller EPA och DHA), rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja, linfrö och linfröolja och valnötter.

3317332

Resultaten av studien presenteras i vetenskapstidskriften Journal of Internal Medicine och stärker bevisen för att omega-3 kan ha gynnsam effekt vid vissa former av Alzeimer.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *