Khoresht Bamieh – en vardaglig vegetarisk festrätt

Khoresht bamieh, okragryta, är vanlig i Mellanöstern och lagas gärna till vardags, men även om man har gäster, berättar Reza och Achmad från Afghanistan för oss. Grytan innehåller okra, potatis och tomat och passar även veganer.

Reza, Ahmad, Monika lagar okragryta. Foto: Caroline Maino

Okra växer på buskar som kan bli upp till två meter höga och har stora, flikiga, gröna blad. Den får stora, vackra, ljust gulgröna blommor. De fiberrika fröskidorna skördas innan de mognat och tillagas på olika sätt. Okra innehåller även stora mängder antioxidanter, folsyra och C-vitamin. Fröna kan användas för att utvinna en olja som är rik på fleromättat fett, eller rostas och malas till ett kaffesubstitut. Bladen kan användas till sallad.

Som mild squash
Okra påminner om en mild squash i smaken. Frukten är en ljusgrön, mångfröig cirka 8 cm avlång kapsel. De omogna, köttiga frukterna kan ätas råa som grönsak, stekas i skivor och användas som grönsak i soppor och stuvningar.
Växten innehåller slemämnen, som utsöndras vid kokning och används av denna anledning vid redning av såser, soppor och stuvningar i orientaliska rätter. Vill man undvika detta kan okran ångkokas eller förkokas i saltat vatten i 5 minuter, eller stekas. Kom ihåg att inte koka den för länge då riskerar den att bli seg.

Khoreshet bamieh. Foto: Caroline Maino

Odlas runt om i världen
Okra är en populär grönsak på många håll i världen, i sydöstra Europa, Mellanöstern, Indien, Pakistan, Malaysia, Filippinerna och såväl i Karibien som i Afrika. Faktum är att okran odlas på så många platser runt om i världen att det är omstritt var den egentligen har sitt ursprung. Det har framförts teorier om att den skulle komma från i tur och ordning Guatemala, Västafrika, Etiopien, Indien eller Bangladesh.

Här förmedlar vi Rezas och Achmeds recept på Khoresht Bamieh, okragryta med potatis.

Ingredienser till 4 portioner vegetarisk bamieh

500 g djupfryst okra (eller färsk)
300 g potatis – tärnad
1 stor gul lök – tärnad i mindre bitar
2-3 vitlöksklyftor – hackade
4-5 msk tomatpuré
300-400 g krossade tomater (eller färska)
Ca 4 dl vatten
2 buljongtärningar av valfri sort
Ca 1 tsk kryddmix från Mellanöstern (valfritt)
salt & peppar
½ tsk gurkmeja
1-2 tsk citron- eller limesaft efter smak (valfritt)
2 tsk rapsolja till stekning
½ tsk chili (valfritt)

Gör så här:
1. Tina okran och låt den rinna av i en sil.
2. Värm rapsoljan och stek löken på medelvärme i några minuter.
3. Tillsätt den hackade vitlöken och låt steka någon minut till.
4. Tillsätt gurkmeja och chili och låt steak med I en halv minut.
5. Tillsätt de krossade tomaterna och låt steka i 6-7 minuter.
6. Tillsätt vatten och smulad buljongtärning samt tomatpure och salt. Blanda väl.
7. Tillsätt okra och den tärnade potatisen och koka upp.
8. Låt puttra under lock i cirka 20 minuter, tills grönsakerna är mjuka.
9. Tag bort från värmen och tillsätt lime- eller citronsaften.

Servera okragrytan med ris, bröd och sallad. Foto: Caroline Maino

Servera med ris eller bröd. Garnera gärna riset med saffransvatten – saffran lagt i varmt vatten. En klick turkisk eller grekisk yoghurt är också gott till.

Källor:
http://www.southernkitchen.se/okra-soderns-gronsak/
https://www.spisa.nu/fakta/okra
https://www.dn.se/nyheter/sverige/invandrare-ska-blasa-liv-i-jordbruket/?forceScript=1&variantType=large

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *